Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhaylo Podolyak, müzakereye oturmayı “teslim olmak” olarak yorumladı. Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ABD’yi Ukraynalılara baskı yapmaya çağırdı.
Rusya’nın saldırılarıyla 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşında, geçtiğimiz hafta, ABD’nin Rusya ile müzakereyi teşvik ettiği tartışması öne çıktı.
Ankara’da ABD istihbarat yetkilileriyle görüştüğü ortaya çıkan Rusya da ilhak ettiği Herson’dan dahi çekilmek zorunda kaldığı bir süreçte daha fazla kayıp vermeden müzakere masasına oturmayı tercih ediyor. Ancak Ukrayna yönetimi müzakere baskısına temkinli yaklaşıyor.
Zelenskiy, Endonezya’daki G20 toplantısında müzakere ve barış için “10 şart” sunarken Kremlin bu şartları “Barış istememek” olarak yorumlamıştı. Zelenskiy’nin danışmanı da müzakereye oturmayı “teslim olmak” olarak yorumladı.
ABD AÇIKTAN SAVUNAMUYOR
ABD Başkanı Joe Biden, G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşmesinde değindiği Ukrayna Savaşı için “Ukrayna masada olmadığı sürece müzakere olmayacak” ifadelerini kullandı. Ancak farklı ABD’li yetkililerin müzakere önermesi dikkat çekiyor.
Geçen çarşamba Ukrayna’nın kısa vadede Rusya’yı topraklarından sürmesini mümkün görmediğini açıklayan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise, Kiev’in Rusya’nın işgaline karşı koymadaki başarısının kendisini müzakerelere başlamak için avantajlı bir konuma getirdiğini söylemişti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise ABD’nin Kiev’i görüşmelere zorlamaya ya da toprak kaybettirmeye çalıştığı yönündeki iddiaları reddetmişti.
Buna rağmen Kiev Post gazetesi ABD baskısı nedeniyle Zelenskiy’in Rusya’ya karşı pozisyonunda yumuşama sinyalleri görülmeye başlandığını ileri sürdü. Gazete, Zelenskiy’in bu baskılar nedeniyle Rusya ile müzakere masasına oturmak için şart koştuğu “Putin’in iktidardan gitmesi” fikrinden vazgeçtiğini öne sürdü. Euronews’un haberine göre bu iddia ise hem Zelenskiy hem de Ukrayna Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak tarafından yalanlandı.
Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçtiğimiz cuma günü Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkelerini Rusya’yı müzakere masasına dönmeye ikna etmeye çağırmıştı.
ZELENSKİY’İN DANIŞMANI: TESLİM OLMAK OLUR
Ukrayna Cumhurbaşkanlığının bir danışmanı da dün AFP’ye yaptığı açıklamada, Kiev’in bir dizi büyük askeri zaferinin ardından Batı’nın Ukrayna’yı Moskova ile müzakere etmeye ikna etme girişimlerinin “tuhaf” olduğunu ve Rusya’ya teslim olmasını istemek anlamına geldiğini söyledi.
“Savaş alanında inisiyatif sizdeyken, şöyle teklifler almak biraz tuhaf” diyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Danışmanı Mykhaylo Podolyak, “‘Zaten her şeyi askeri yollarla yapamayacaksınız, müzakere etmeniz gerekiyor’ gibi teklifler almak biraz tuhaf” dedi.
Kiev’deki başkanlık binasındaki ofisinde AFP’ye verdiği mülakatta Podolyak, bunun “Topraklarını geri alan ülkenin, kaybeden ülkeye teslim olması gerektiği” anlamına geleceğini savundu.
Podolyak’a göre Moskova barış görüşmeleri için Kiev’e “doğrudan bir teklifte” bulunmadı, aracılar vasıtasıyla iletmeyi tercih etti ve hatta ateşkes olasılığını gündeme getirdi.
“RUSYA MÜZAKERE DEĞİL ZAMAN KAZANMAK İSTİYOR”
Bu tür konuşmaları Kremlin’in sahada biraz nefes almak ve yeni bir saldırıya hazırlanmak için yaptığı manevralar olarak gördüklerini belirten Polodyak, “Rusya müzakere istemiyor. Rusya ‘Müzakere’ adı altında bir iletişim kampanyası yürütüyor” dedi: “Sadece zaman kazanmak için oyalanacak. Bu arada mobilize güçlerini eğitecek, ek silahlar bulacak ve mevzilerini güçlendirecek.”
Podolyak, Rusya’nın son haftalarda Ukrayna’nın güneydeki kilit şehir Herson’u geri alması da dahil olmak üzere ağır askeri yenilgiler almasına rağmen, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hâlâ “Ukrayna’yı yok edebileceğini düşündüğünü, bunun onun takıntısı olduğunu” ve onunla müzakere etmenin “Hiçbir anlam ifade etmediğini” savundu.
Podolyak, Batı’nın Ukrayna’yı müzakerelere zorlayamayacağında ise ısrar etti: “Ortaklarımız hâlâ Rusya’nın güvenilir bir ortak olduğu savaş öncesi döneme dönmenin mümkün olduğunu düşünüyor.”
UKRAYNA HÂLÂ SİLAH İSTİYOR
Podolyak’a göre Rusya’nın mart ayında Kiev bölgesinden, eylül ayında da kuzeydoğudaki Kharkov bölgesinden çekilmesinin ardından bu ay Herson’un kurtarılması çatışmada temel bir dönüm noktası oldu: Bir dizi askeri zaferle motive olan Ukrayna, sahadaki durumu daha da zorlaştıran kış soğuğu ve kar yağışına rağmen karşı taarruzunda “Duraksamayı göze alamaz”. Podolyak, “Bugün küçük bir duraklama bile Ukrayna’nın uğradığı kayıpları arttırmaktan başka bir işe yaramıyor” dedi.
Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya ve doğusundaki Lugansk bölgelerinin şu anda ordu için “kilit yönler” olduğunu söyleyen Podolyak, Moskova’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nı geri almak için bir askeri operasyon olasılığı hakkında spekülasyon yapmayı ise reddetti. Podolyak, Ukraynalı yetkililerin Batı’dan silah sevkiyatının arttırılması çağrısında bulunduğunu ve bunun kış aylarında “çok önemli” olduğunu da sözlerine ekledi.
Podolyak, “Hâlâ 150 ila 200 tanka, yaklaşık 300 zırhlı araca, yüz topçu sistemine, Ukrayna’nın halihazırda birkaç ünitesine sahip olduğu korkunç Amerikan HIMARS da dahil olmak üzere 50-70 çoklu roketatar sistemine ve gökyüzünü kapatmak için 10 ila 15 uçaksavar savunma sistemine ihtiyacımız var” dedi.
Podolyak ayrıca 300 kilometre menzile sahip ABD ATACMS füzelerinden de bahsetti. Şu anda Ukrayna’nın elinde bulunan silahların menzili 80 kilometreyi ancak aşıyor. Podolyak’a göre bu tür füzeler, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerin derinliklerinde bulunan ve şu anda erişilemeyen büyük Rus askeri depolarını yok etmesine olanak sağlayarak “Savaşın sonunu yaklaştıracak.”
RUSYA MÜZAKERELER KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Rusya’nın bu konudaki son yorumu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan geldi. 17 Kasım’daki açıklamasında Peskov, Ukrayna’nın aleni müzakerelere girmeyi düşünmediğini belirterek ABD’yi Ukraynalıları diplomatik diyalog masasına dönmeye zorlamak için baskı yapmaya çağırdı.
Peskov, dokuz aydır süren çatışmalar sırasında Kiev’in Moskova’yla müzakere edip etmeme konusunda birkaç kez tavır değiştirdiğini, bu nedenle Kiev’in güvenilmez olduğunu söyleyerek, “Bu nedenle kamuoyu gözü önünde müzakere edildiğini düşünmek zor. Kesin olan tek şey var: Ukraynalılar hiçbir müzakere istemiyor” şeklinde konuştu.
İNGİLTERE’NİN ZELENSKİY’E DESTEĞİ SÜRÜYOR
Öte yandan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak cumartesi günü Kiev’e yaptığı ilk ziyarette 125 uçaksavar silahını da içeren büyük bir yeni hava savunma paketi teklif etti. İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada, Kiev’e ilk ziyaretini gerçekleştiren Başbakan Rishi Sunak’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’le görüştüğü ve ülkesinin Ukraynalıların yanında olmaya devam edeceği sözünü verdiği belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“50 milyon sterlinlik savunma yardımı paketi, 125 uçaksavar silahını ve İran’ın (Rusya’ya) tedarik ettiği ölümcül insansız hava araçlarına karşı koymak için düzinelerce radar ve insansız hava aracına karşı elektronik harp yeteneği dahil teknoloji desteğini içeriyor.”
Zelenskiy de Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Savaşın ilk günlerinden beri Ukrayna ve İngiltere en güçlü müttefikler oldu” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Evrensel