fbpx

Almanya’da metalde uzlaşma sağlandı

Paylaş

Almanya’da 3,9 milyon metal işçisi için süren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varıldı. İşçilerin zam talebi kabul edilirken anlaşmanın 1 değil 2 yıllık olması ise memnuniyetsizlik yarattı.

Almanya’da elektronik ve metal sektöründe çalışan 3,9 milyon işçi için süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin beşinci turunda yüzde 8,5 zam ve 3 bin avro nakit ödeme konusunda anlaşma sağlandı. 

Pilot bölge olarak Baden-Württemberg eyaletinde IG Metall sendikası ile metal patronlarının örgütü Gesamtmetall arasında Lüdwigsburg’da dün başlayan görüşmeler bu sabaha doğru tamamlandı.

11 saatlik görüşmenin ardından ücretlere iki aşamada toplam yüzde 8,5 zam yapılacak ve 3 bin avro ödenecek. IG Metall tarafından yapılan açıklamaya göre, enflasyon denkleştirmesi adı altında 3 bin avroluk ödeneme iki taksit halinde Şubat 2023 ve Şubat 2024’te yapılacak.

Ücret artışları ise Haziran 2023’te yüzde 5,5; Mayıs 2024’te yüzde 3,5 olacak. Sendika tarafından yapılan açıklamada toplu sözleşmenin iki yılı kapsadığı ifade edildi. Anlaşmanın 30 Eylül 2024’e kadar geçerli olacağı duyuruldu.

IG METALL 12 AY İÇİN YÜZDE 8 TALEP ETMİŞTİ

IG Metall, başından itibaren 12 ay için yüzde 8 zam ve 3 bin avro enflasyon denkleştirmesi talep ediyordu. Patronlar ise dördüncü tur görüşmeye sadece 3 bin avroluk ödemeyi kabul etmiş, ücretlerin artışına yanaşmamıştı.

Patronların önerisine tepki gösteren sendika, ülke genelinde uyarı grevleri başlatmıştı. Uyarı grevleri kapsamında 900 bin işçi eylemlere katılmıştı.

Bu nedenle anlaşmanın süresinin uzun olması iş yerlerinde olumlu karşılanmadı. 12 ay için talep edilenler 24 aya yayılmış oldu.

IG Metall Başkanı Jörg Hofmann ise “Öncelikle çalışanlar kalıcı halde daha fazla ücret alacaklar. Hem yüzdelik ücret artışı hem de iki taksit halinde verilecek enflasyon denkleştirmesi uyarı grevleri olmasaydı elde edilemezdi. Bu nedenle onlara çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Baden-Württemberg eyaleti için sağlanan anlaşmanın diğer eyaletler için de geçerli olması bekleniyor.

İŞÇİLER GREV HAZIRLIKLARINA BAŞLAMIŞTI

IG Metall yönetimi anlaşmayı alkışlarken, tabanda sürenin uzun olması nedeniyle tepkilerin oluşması bekleniyor. Zira, sağlanan anlaşma genel olarak ülkedeki enflasyon artışına denk düşmüyor.

Uyarı grevlerine katılan işçiler ülke genelinde 24 saatlik grev için bütün hazırlıkları tamamlamıştı. Sendikanın grev silahını kullanması durumunda daha fazla kazanım elde edebileceğine inanan, işçiler ve iş yeri temsilcileri, uzlaşmanın fazla taviz verilerek erken sağlandığına inanıyor.

Kaynak: Evrensel – Yücel Demir