fbpx

Hatimoğulları: Cumhur ve Millet ittifaklarına mecbur değiliz

Paylaş

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatimoğulları, HDP üzerinden yürütülen tartışmaları ve yaklaşan seçim sürecinde HDP’nin rolünü değerlendirdi: HDP bir gerçeklik, bunu kabul etmek zorundasınız

Seçim sath-ı mailine girilmesiyle iktidar ve muhalefet partileri arasında krize dönen tartışmalar siyasetin gündemine oturdu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, Anayasa tartışmaları kapsamında ziyaretleri sonrası iktidardan sonra bu kez muhalefet de Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedef almaya başladı.

Cumhur ve Millet ittifakının HDP üzerinden sürdürdüğü tartışmaları “algı yaratma” olarak değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’a konuştu.

‘HDP ve iktidar taban tabana zıt’

AKP-MHP iktidarının anti demokratik uygulamaları karşısında HDP’nin kendisini desteklemeyeceğini bildiğini aktaran Hatimoğulları, “Mevcut otoriter rejim devam ettiği sürece, Kürt halkına her gün şiddet uyguladıkları sürece, gerek Rojava gerek Federe Kürdistan Bölgesi’nde operasyonlar devam ettiği sürece, kimyasal silahlar kullandığı sürece, İmralı’da tecrit devam ettiği sürece, açlık ve yoksulluğu derinleştirildiği sürece HDP’nin asla bu iktidarla, bu rejimle oturup konuşacağı bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

HDP’nin Demokratik Cumhuriyet tahayyüllünün olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, iktidar ve ortağının HDP’nin özgürlük ve demokrasi noktasında taban tabana zıt bir anlayış içinde olduğunun altını çizdi.

‘Kendi yolumuzu çiziyoruz’

Toplumun Cumhur ve Millet ittifaklarına mecbur olmadığını, HDP’nin Üçüncü Yol stratejisinin çözüm olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, “HDP olarak bu ülkenin demokratikleşmesinin garanti gücüyüz. Üçüncü Yol’u tesis etmek konusunda biz bu seçimlerin de uğrak durak olduğu kanaatindeyiz. O nedenle biz Üçüncü Yol’u büyüterek devam edeceğiz. Bu işi bitirebilmenin yolu, ilkelerde uzlaşmaktır. İlkelerde anlaşma ve uzlaşmalar sağlanırsa, bu ülkenin demokratikleşmesinde önemli oranda bir katkı sağlanır. Bizler Emek ve Özgürlük İttifakı ile kendi yolumuzu çiziyoruz.” diye belirtti.

‘HDP’ye gelmek zorundalar’

Hatimoğulları, iktidar ve muhalefet arasındaki HDP üzerinden yürütülen tartışmalara dair de şunları söyledi: “HDP’ye gelmek durumundalar. Biz anahtar role sahibiz derken, bu gerçeklikten hareket ederek söylüyoruz. Sonuç olarak HDP’nin temsil ettiği çok önemli bir halk gerçekliği var. Ayrıca seçimlerin aritmetik oranlarına baktığımızda da hiçbiri HDP’siz adım atamıyor. HDP bir gerçeklik, bunu kabul etmek zorundasınız.”

‘Alternatif adresiz’

İktidarın ve muhalefetin ülkede kronikleşen sorunlara çözüm olamayacağını belirten Hatimoğulları, şöyle devam etti:

“Kürt sorunu vardır. Bunu muhalefet de iktidar da bilmeli. Kürt sorunu çözülmezse, bu ülke daha çok acı çekecek. İkinci bir mevzu Alevilik sorunu. Aleviliği kültürel olarak ele alarak kendi meşreplerince yapılandırmaya gidiyorlar. Bu sorunu eşit yurttaşlık temelinde çözmek gerekiyor. Ekonomik sorun zaten diz boyu. Açlık yoksulluk kelimelerle anlatılmaz bir halde. Kadına yönelik şiddet AKP iktidarı döneminde daha da arttı. Siz nasıl çıkacaksınız bu karanlıktan, bu ülkeyi nasıl kurutacaksınız, bu sorunları nasıl çözeceksiniz? Buna dair çözüm önerileri ortaya çıkmalı. Üçüncü Yolu inşa edemezsek, zaten ülkenin bu karanlıktan çıkma olasılığı yoktur. O yüzden HDP’nin kriminalize edilmesine karşın bizler tam tersi daha fazla HDP’ demeliyiz. Bizler bütün farklılıklarımıza rağmen bu sorunlardan ülkeyi çıkarabilmek için asgari müştereklerde bir araya gelmek, ilkeler manzumesi etrafında birleşmek ve böyle bir Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanmaya ihtiyacımız var. Biz Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Demokratik Cumhuriyet programının hayata geçmesi için çabamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizler net olarak alternatif adresiz.”