fbpx

Britanya’nın yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu

Paylaş

Britanya’nın yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu. Sunak, son haftalarda ekonomik çalkantıların yaşandığı Britanya’da yedi haftanın üçüncü başbakanı oldu. 42 yaşındaki Sunak, Britanya’nın ilk Asya kökenli başbakanı.

Britanya’da eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, eski Başbakan Boris Johnson vPenny Mordaunt‘un çekilme kararları sonrası başbakanlık ve Muhafazakâr Parti liderliğinin tek adayı olarak Başbakan oldu.

Eski Maliye Bakanı Sunak, Boris Johnson döneminde hükûmet içinde çıkan skandallar sonrası ilk istifa eden bakanlardan olmuştu. Sunak, yazın gerçekleşen Muhafazakâr Parti içi seçimlerde Liz Truss ile yarışmış, Truss başbakan olmuştu.

Truss’ın ekonomi politikalarını eleştiren Sunak, Truss’ın 44 gün sonra gelen istifası sonucu yeniden aday olmuştu.

42 yaşındaki Sunak, Britanya’nın ilk Asya kökenli başbakanı oldu.

Kral 3. Charles’ın en kısa sürede hükümeti kurma görevini Sunak’a vermesi bekleniyor.

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, 1960’larda Doğu Afrika’dan Britanya’ya göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980’de Southampton’da doğdu. Anne Usha Sunak, Afrika’nın doğusundaki Kenya’da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya’da dünyaya geldi.

Britanya’nın en eski ve seçkin özel okullarından Winchester Kolejinde eğitim gören Sunak, burada ilk Hint kökenli okul temsilcisi oldu ve okul gazetesinin editörlüğünü yaptı.

Sunak, daha sonra Oxford Üniversitesindeki Lincoln College’da felsefe, siyaset ve ekonomi alanlarında eğitim gördü.

Rishi Sunak, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy‘nin kızı olan müstakbel eşi Akshata Murthy’le tanıştığı ABD’deki Stanford Üniversitesin’de MBA (işletme yüksek lisansı) eğitimini tamamladı. Sunak, buradaki eğitiminin ardından yatırım bankası Goldman Sachs’ta analist olarak çalışmaya başladı.

Brexit’i desteklemişti

Siyasi hayatı ilk kez 2015’te Yorkshire bölgesindeki Richmond’dan Muhafazakar Parti milletvekili olarak seçilmesiyle başlayan Sunak, Britanya’dan AB’den ayrılmasını destekleyen siyasilerin başında yer aldı.

Eski Britanya başbakanlarından Theresa May hükümeti döneminde Bakan Yardımcılığı yapan Sunak, May’in görevini bırakmasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti liderliği için Boris Johnson’ı desteklediğini açıkladı.

Sunak, 2019’da parti lideri ve aynı zamanda ülkenin başbakanı olan Johnson’ın hükümeti döneminde Temmuz 2019-Şubat 2020’de Hazine Baş Müsteşarı olarak görev aldı.

Bu görevinin ardından, Covid-19 salgını ülkeye yayılmadan yaklaşık 1 ay önce 13 Şubat 2020’de Maliye Bakanı olarak atanan Sunak, 18 aylık karantina sürecinde işletmeleri ayakta tutabilmek için milyarlarca sterlin değerinde destek paketlerini hızla uygulamaya koydu. 

Ancak Sunak’ın popülaritesi, salgın sırasında Başbakanlık’ta düzenlenen ve Covid-19 tedbirlerin ihlal edildiği partilere katılmasıyla polis tarafından para cezasına çarptırılması ve milyarder eşinin Britanya’da vergi ödemediğinin gündeme gelmesinin ardından ciddi zarar gördü.

Kaynak: T24