fbpx

Liverpool liman işçileri, görüşmelerin ‘kaosla’ sonuçlanmasının ardından iki haftalık greve başlıyor

Paylaş

Peel Ports ile yapılan ücret görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Birleşik Krallık tedarik zincirleri büyük olasılıkla darbe alacak ve Unite’tan Sharon Graham yönetim kurulunun eylemlerini eleştiriyor.

Birleşik Krallık’ın en büyük konteyner limanlarından birinde çalışan yüzlerce liman işçisi, ücret konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ülkenin tedarik zincirlerini daha da aksatabilecek iki haftalık yeni bir greve başlıyor.

Peel Ports’a ait Liverpool Limanı’nda Unite sendikasının 600’e yakın üyesi, sendikanın anlaşmazlığı çözmek için tasarlanan görüşmelerin “kaos içinde” sona erdiğini söylemesinin ardından Pazartesi gününden itibaren yeniden greve gidecek.

Unite, işletmeci Peel Ports’un yönetim kurulunu, prensipte anlaşmaya varıldığını söylediği bir anlaşmanın ilerlemesini engellemek için müdahale etmekle suçladı.

Unite’ın genel sekreteri Sharon Graham, Unite ekibinin “Peel Ports ile iyi niyetle müzakere ettiğini” söyledi. Graham, “Ancak görüşmeler, Unite ile üst yönetim arasında varılan anlaşmanın yönetim kurulu tarafından geri çekilmesiyle maskaralıkla sonuçlandı” dedi. “Üyelerimiz tarafından ve Unite’ın tam desteğiyle gerçekleştirilen grev eylemi devam edecektir.”

Graham, Peel Ports’u “güvenilmez davranışlar” sergilemek ve işgücünü tehdit etmeye çalışmakla suçlayarak, bunun anlaşmazlığı tırmandırmaktan başka bir işe yaramadığını söyledi.

Unite, şirketin limandaki grevlerin başlamasından bu yana 132 işçiye resmi bir işten çıkarma bildirimi yapma kararını eleştirdi. Peel Ports’un genişleme arzusunu dile getirdiği bir dönemde önerilen işten çıkarmaların hiçbir anlam ifade etmediği belirtildi.

Peel Ports, Cuma günü yaptığı %11’lik iyileştirilmiş ücret artışı teklifinin işçiler tarafından reddedilmesinin “büyük hayal kırıklığı” yarattığını söyledi. Bu, şirket tarafından 4 Ekim’de yapılan %10.2’lik bir önceki teklife göre bir artıştı.

Liverpool liman işçileri ilk endüstriyel eylemlerini Eylül ayında, Kraliçe’nin cenaze töreninden saatler sonra, bir defaya mahsus 750 sterlinlik bir ödeme ile iyileştirilen %8,3’lük ücret artışını reddettiklerinde başlatmışlardı.

Peel Ports’un işletme müdürü David Huck şunları söyledi: “Unite’ın, tahmin edilebileceği üzere, iyileştirilmiş %11’lik ücret teklifimizi desteklemeyen bir başka modası geçmiş kitlesel toplantı düzenlemesi son derece hayal kırıklığı yaratmıştır.

Huck sözlerine şunları ekledi: “Bu, Birleşik Krallık’taki liman grupları arasında açık ara en yüksek oranlı artış olup, ortalama yıllık ücretin 43.275 Sterline yükselmesini sağlayacaktır.”

Peel Ports ücret teklifini altı kez iyileştirdiğini söyledi ve Unite’ı uzlaştırma servisi Acas’ın katılımını engellemekle suçladı. Huck, Unite’ı liman işçilerine %11’lik ücret teklifi için bağımsız bir posta oylaması yapmaya çağırdı.

Kaynak: Guardian