fbpx

Türkiye Philip Morris (Marlboro) işçileri sendika hakları için direniyor

Paylaş

Philip Morris (Marlboro) fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin direnişi 30’uncu gününe girdi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve Hizmetleri A.Ş.’de yüzün üzerinde işçi DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler “hırsızlık ve meslek sırlarını deşifre” gibi durumları içeren Kod 46 gerekçesiyle işten çıkarılırken, fabrika önünde başlatılan direniş 30’uncu gününe girdi. Hafta sonları hariç her gün fabrika önünde bekleyişini sürdüren işçilere bir çok siyasi parti ve kurum da destek veriyor. 

“İş bulmamız engelleniyor”

İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve’de işten atılan işçiler, patron ve yöneticilerin diğer işyerlerine “İşe almayın” baskısı uyguladıklarını, bu nedenle iş bulamadıklarını anlattı. DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Euroserve işçileri direnişini sürdürürken diğer yandan da kimi işçi iş başvurusunda bulunmaya başladı. İşçiler, Torbalı’da yaptıkları iş başvurularında ya direkt işe alınmadıklarını ya da işe başlasalar bile işten çıkarıldıklarını söyledi.

Evrensel’de yer alan habere göre; 12 Ekim tarihinde Migros’un ana deposuna iş başvurusunda bulunan ve eğitimin ikinci gününde müdürler tarafından çağrıldığını anlatan bir işçi, “Migros yöneticileri telefonuna gelen mesajı gösterdi. Benim ve arkadaşımın Marlboro’da sendikalaşma yönünde öncülük ettiğimizi, temsilci olduğumuzu, ‘elebaşı’ olduğumuzun bilgisinin geldiğini söylediler. Bizimle çalışmak istemediklerini söylediler” dedi.

İmza Kampanyası

DİSK / Gıda – İş sendikası direnen Marlboro işçilerinin taleplerini duyurmak için bir de imza kampanyası başlattı. İşçilere destek olmak için uluslararası kampanyaya katılabilir ve Philip Morris’in işçilerin taleplerini duymasını sağlayabilirsiniz.
Türkiye’deki Marlboro işçilerinin talepleri:
· İşten atılan sendika üyeleri geri alınsın!
· Sendika ile görüşmeler başlasın!
· İnsanca ücret ödensin, ayrımcılık son bulsun!

İmza kampanyasına destek olmak için: https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=5206