fbpx

İrlanda’da kadının toplumdaki yerine ilişkin referandum yapılıyor

Paylaş

İrlanda, 2023 yılında kadının toplumdaki yerine ilişkin bir referandum organize edecek.

İrlanda’da 1937’den bu yana aile üzerine Anayasa’nın 41’inci maddesi kadının yerinin önce ev olduğunu şart koşuyor. Sözkonusu maddeye göre “Devlet, annelerin ev içi görevleri aleyhine ekonomik zorunluluklar nedeniyle çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamaya çalışır.”

Hükümet 2018 yılında da Anayasa’nın güncelleneceği sözünü vermişti. Ülkede Anayasa’daki maddenin bu maddenin değiştirilmesi veya tamamen kaldırılması noktasında bir konsensüs var. Ancak ne yapılması gerektiği konusunda tartışmalar yaşanıyor.

Bazı parlamenterler, mevcut yasanın cinsiyetçi ve cinsiyet eşitliğine karşı olduğunu belirterek, kaldırılmasını istiyor. Bazıları da kadının toplumdaki yerini tanımaya hizmet edecek şekilde yeniden formüle edilmesinden yana.

İrlandalı annelerin yüzde 60’ı, küçük yaşta çocukları olduğunda evde kalıyor ya da esnek işlerde çalışıyor.

Bu durum bazı parlamenterler açısından bir kadının işinin yanı sıra ev işleriyle de ilgilendiğini ve evdeki bu işin hiçbir zaman ücretli olmadığını kabul etmek anlamına geliyor.

İrlanda Başbakanı, “sorunun çok karmaşık olduğu” için tarih ileri sürmeden bu referandumu 2023’te düzenleme sözü verdi. Referandum gerçekleşirse, toplumdaki geleneklerin kırılmasında yeni bir aşama kaydedilmiş olacak.

2015 yılından İrlanda referandum yoluyla art arda yüzde 62’lik oyla eşcinsel evliliği yasalaştırdı, 2018’de yüzde 64 oyla kürtajı yasalaştırdı, aynı yıl yüzde 64’lük ‘evet’ oyu ile dine hakaret suçunu ortadan kaldırdı, 2019’da ise boşanma kurallarını yüzde 82’lik ‘evet’ oyu ile gevşetti.