fbpx

İsviçre’de inşaat işçileri insanca bir toplu sözleşme için yürüdü

Paylaş

İsviçre’de sözleşme görüşmeleri süren inşaat işçileri, çalışma saatlerinin artırılmasına, kötü hava koşullarında çalıştırılmaya ve maaş esnekliğine karşı yürüdü.

İsviçre’nin İtalyanca konuşulan kenti Bellinzona’da bir araya gelen Ticino kantonundaki 2 bin 500’den fazla inşaat işçisi, sağlık ve haklarının korunmasını güçlendiren, işçi onurunu tam olarak koruyan yeni bir sözleşme talep ettiler.

Eylem, İsviçre İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin çalışma sürelerinin halihazırda daha önce görülmemiş seviyelere yükselttiği sektörde, daha da fazla çalışma saati ve maaş esnekliği dayatma girişimlerine karşı, ülke genelinde planlanan eylemlerin bir parçası olarak gerçekleştirildi. 

Ticino kantonunun dört bir yanından gelen inşaat işçileri, genel kurulda bir araya gelerek, OCST ve Unia sendikalarını, yıl sonunda süresi dolacak olan Ulusal Ana Sözleşmeyi (CNM) savunmak ve güçlendirmek için gerekli tüm adımları atmakla görevlendiren kararı oy birliğiyle onaylamıştı.

Genel kurul sonrası Bellinzona sokaklarında yürüyüş düzenleyen inşaat işçileri, “sağlıklı ve adil” bir iş gücü piyasasının savunulması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

İşçiler, günlük olarak karşılaştıkları aşırı uzun çalışma saatleri, olumsuz hava koşullarında çalışma, yetersiz ücretler ve yaşlı işçiler için yetersiz koruma gibi sorunlara çözüm talep ediyorlar.

İsviçre İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin, ulusal düzeyde devam eden toplu sözleşmenin yenilenmesi müzakereleri çerçevesindeki önerileri, 12 saatlik çalışma günlerine ve 58 saatlik çalışma haftalarına yol açabilecek nitelikte.

Eylemde yapılan konuşmalarda da bu nedenle işverenlerin müzakere masasındaki tutumu kınandı ve 21 Ekim’deki bir sonraki turdan başlayarak müzakerelerin “işveren dayatmaları değil, yapıcı öngörüler temelinde” geliştirilmesi talep edildi.

Eylemde ayrıca “işçilerin onurları için, inşaat sözleşmesi ve sektörün geleceği için gösteri yapmalarını içler acısı yöntemlerle engellemeye çalışan bazı müteahhitlerin davranışları” protesto edildi.

İŞÇİLER OLMADAN HİÇBİR ŞEY İNŞA EDİLEMEZ

Unia Sendikası Ticino Şubesi Başkanı Dario Cadenazzi “İşçiler gökteki ayı istemiyor. Fedakarlıklara alışkınlar” derken OCST Sendikası Kanton Sekreter Yardımcısı ve İnşaat Sorumlusu Paolo Locatelli de “Burada 2 bin 500’den fazla kişiyiz ve bugün İsviçre’deki tüm müteahhitlere açık bir uyarıda bulunmak istiyoruz: İşçiler olmadan hiçbir şey inşa edilemez” diye konuştu.

Unia’nın İnşaat Sektöründen Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nico Lutz da “Bizi çok sıcak bir dönem bekliyor. Ancak şunu çok iyi biliyoruz ki birlik içinde mücadele edersek kazanırız. Siz olmazsanız İsviçre durma noktasına gelir” diye seslendi.

Ticino’da eylem nedeniyle şantiyelerin yüzde 80’inin kapandığı ve inşaat sektörünün durma noktasına geldiği öğrenilirken eylemlerin önümüzdeki haftalarda İsviçre’de Almanca ve Fransızca konuşulan bölgelerinde de devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Evrensel – Lozan / Metin Alan