fbpx

İran ve Arjantin BRICS grubuna katılmak istiyor

Paylaş

Basında yer alan haberlere göre İran ve Arjantin, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını ve küresel ekonominin yaklaşık yüzde 26’sını oluşturan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna katılmak için başvuruda bulundu.

Al Jazeera’nin haberine göre İranlı bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin BRICS olarak bilinen gelişmekte olan ekonomiler grubuna üye olmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkenin BRICS grubuna üyeliğinin “her iki taraf için de katma değer sağlayacağını” söyledi. İran’ın yanı sıra Arjantin de BRICS’e katılmaya istekli. Özellikle Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez geçtiğimiz günlerde Buenos Aires’in BRICS’e katılması yönündeki arzusunu yineledi.

Pazartesi günü Rusya Başkanlık Yardımcısı Yury Ushakov bir basın brifinginde Moskova’nın BRICS birliğinin genişlemesinden yana olduğunu ancak öncelikle gelecekteki adaylar için prosedür ve kriterlerin tanımlanmasını önerdiğini söyledi.

TASS haber ajansının aktardığına göre Ushakov, “Prensip olarak, birliğin potansiyel genişlemesi konusuna olumlu bakıyoruz, ancak bu konuya çok dikkatli yaklaşılması gerektiğinin de farkındayız” dedi.

“Biz ne öneriyoruz? Her şeyden önce BRICS’e katılacak potansiyel adaylar için prosedür ve gerekliliklerin tanımlanmasını öneriyoruz” dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderleri 23-24 Haziran tarihlerinde “Yüksek Kaliteli BRICS Ortaklığını Teşvik Et, Küresel Kalkınma için Yeni Bir Dönem Başlat” temasıyla XIV BRICS Zirvesi’ni gerçekleştirdiler.

Son 16 yılda BRICS ülkelerinin karşılıklı güveni güçlendirdiğini, BRICS içi karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştirdiğini ve halklar arası değişimleri yakınlaştırdığını ve bunun da bir dizi önemli sonuca yol açtığını hatırlattılar.

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından davet edildi.

Etkinlikte ülkesinin önemli uluslararası meselelere ve diğer ülkelerle işbirliğinin genişletilmesine ilişkin görüşlerini açıkladı.

Kaynak: ANI