fbpx

101 yaşındaki eski Nazi kampı muhafızı 5 yıl hapse mahkum edildi

Paylaş

Almanya’nın kuzeydoğusundaki Brandenburg eyaletinde bir mahkeme Salı günü eski bir toplama kampı gardiyanını beş yıl hapse mahkum etti.

Savcılar, emekliyi 1942-1945 yılları arasında Sachsenhausen kampında 3.518 mahkumun öldürülmesine karışmakla suçladı. Adam, Sovyet savaş esirlerinin vurularak öldürülmesine ve mahkumların zehirli gaz kullanılarak öldürülmesine yardım ve yataklık etmekle suçlandı. Savcılar, mahkumların “insanlık dışı koşulların uygulanması ve sürdürülmesi” yoluyla da ölüme sürüklendiğini açıkladı.

101 yaşında, İkinci Dünya Savaşı sırasında işlenen Nazi suçları nedeniyle yargılanan ve suçlu bulunan en yaşlı kişi.

Mahkeme başkanı Udo Lechtermann sanığa “Rolünüz gereği, toplu imhayı isteyerek desteklediniz” dedi.

Şu anda Brandenburg eyaletinde yaşayan sanık, dava boyunca masum olduğunu savunmuştu. Salı günkü kararın hemen öncesinde Pazartesi günü de aynı savunmayı yaptı.

Çapraz sorgu sırasında sanık, Sachsenhausen’de işlenen büyük suçlardan haberdar olduğunu reddetti ve söz konusu dönemde bir çiftlik işçisi olduğunu söyledi.

Savcılar, sanığın kampta gardiyan olarak “bilerek ve isteyerek” suçlara katıldığını iddia etti. Adamla aynı isim, doğum tarihi ve doğum yerine sahip bir gardiyanın belgelerinin yanı sıra başka belgeler de sundular.

Savcılar sanığın beş yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti ve hakim de bu cezaya karar verdi.

Yargıç Lechtermann, “Mahkeme, iddia ettiğinizin aksine, toplama kampında yaklaşık üç yıl boyunca gardiyan olarak çalıştığınız sonucuna varmıştır” dedi. “Üç yıl boyunca her gün sınır dışı edilen insanların orada acımasızca işkence görmesine ve öldürülmesine tanık oldunuz.”

Suçlamalar nelerdi?
Suçlamalar arasında “1942 yılında Sovyet savaş esirlerinin idam mangası tarafından infaz edilmesine” ve Sachsenhausen toplama kampının gaz odalarında “zehirli gaz Zyklon B “nin kullanılmasına katılmak da yer alıyordu.

Ekim ayından bu yana Neuruppin bölge mahkemesinde yargılanıyor. Davanın duruşmaları, adamın evinin yakınındaki doğu kenti Brandenburg’da yapıldı.

Yargılandığı süre boyunca serbest kaldı. Yaşı göz önüne alındığında hapse atılması pek olası görülmüyordu.

Sachsenhausen’de ne oldu?
Holokost sırasında altı milyon Yahudi öldürüldü. Çoğunluğu Yahudi olmakla birlikte Roman toplumu üyeleri, rejim muhalifleri ve eşcinsellerden oluşan 200.000’den fazla kişi, dini ve etnik kimlikleri, cinsellikleri veya siyasi inançları dışında hiçbir neden olmaksızın 1936-1945 yılları arasında Sachsenhausen’de hapsedildi.

Sachsenhausen kampı, Berlin’in kuzeyinde kısa bir mesafede yer alan Oranienburg kasabasının bir bölgesinde bulunuyordu. Nazi döneminde özel bir öneme sahipti çünkü 1936’da tamamlandığından beri diğer toplama kampları için bir model teşkil ediyordu. Aynı zamanda kötü şöhretli bir paramiliter birim olan Schutzstaffel (SS) için bir eğitim kampı haline geldi.

Toplamda 200.000’den fazla insan burada hapsedildi. On binlerce kişi kurşuna dizildi, gazla öldürüldü ya da korkunç sözde bilimsel deneyler sırasında ya da kamptaki korkunç koşulların bir sonucu olarak hayatını kaybetti. Nisan 1945’in sonlarına doğru, Rusya’nın Kızıl Ordu güçleri Oranienburg’un hemen dışında toplanmışken, SS 30.000’den fazla mahkûmu, binlercesinin ölümüne neden olan sözde ölüm yürüyüşlerine katılmaya zorladı.

On binlerce kişi zorla çalıştırılma, etik olmayan tıbbi deneyler, açlık ve hastalık gibi nedenlerin yanı sıra toplu katliamlar sonucunda hayatını kaybetti.

Kampı kurtarmak için ilk olarak 1945 yılında Sovyet birlikleri geldi.

Kaynak: DW