fbpx

Scholz, Macron ve Draghi Kiev’e gitti

Paylaş

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya Başbakanı Mario Draghi, Perşembe sabahı Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gittiler.

Seyahatin amacıyla ilgili bir gazetecinin sorusuna Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Avrupa’nın birliği konusunda bir mesaj iletmek” diyerek yanıt verdi.

Alman Bild gazetesine konuşan Almanya Başbakanı Scholz ise bu ziyaretin sadece dayanışma göstermekle ilgili olmadığını söyledi. Scholz, “Aynı zamanda, üç lider olarak finansal, insani ve silahlarla ilgili organize ettiğimiz yardımın devam etmesini sağlamak istedik” dedi. Scholz, “Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşunda da yer alan üç büyük ülkenin hükümet başkanlarının Kiev’e giderek bu çok özel savaş durumunda Ukrayna ve Ukrayna vatandaşlarına desteklerini göstermeleri önemli” dedi.

Çarşamba akşamı Polonya’nın güneydoğusunda ve Ukrayna sınırının yakınında yer alan Rzeszow kentinin havalimanına gelen üç lider, buradan trenle gece yarısından sonra Kiev’e hareket etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından kabul edilecek olan Macron, Scholz ve Draghi’nin konuşacağı konular arasında Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı üyelik başvurusu ve Ukrayna’ya yapılacak silah sevkiyatlarının olması bekleniyor. Üç liderin Kiev’de Romanya Devlet Başkanı Klaus Johannis ile görüşmesi de planlanıyor.

Ukrayna’nın AB’ye yaptığı üyelik başvurusu
AB’nin 27 devlet ve hükümet başkanı, aralarında Ukrayna’nın üyelik başvurusunu görüşmek de olmak üzere önümüzdeki hafta Brüksel’de bir araya gelecek. AB Komisyonu, ilk gerekli adım olarak, Ukrayna’ya aday ülke statüsü verilip verilmemesi konusunda bu hafta bir tavsiye yayınlayacağını duyurdu. Ancak Ukrayna’nın adaylığı konusunda son kararı üye devletler verecek. Özellikle Fransa’nın başını çektiği bir grup ülkenin Ukrayna’nın AB üyesi olmasına çekimser davranması nedeniyle Brüksel’den şartlı aday statüsü gelmesi bekleniyor.

Bu görüşme sonucunda Ukrayna ordusuna daha fazla silah sevkiyatının yapılması bekleniyor.