fbpx

İngiltere demir yollarında büyük grev kararı

Paylaş

İngiltere demir yollarında işçiler grev kararı aldı. 2017’de yapılan yasa değişikliğiyle grev oylaması zorlaştırılmasına rağmen 15 şirketteki 41 bin işçinin ezici çoğunluğu greve “Evet” dedi.

Yaklaşık 30 yıl önce özelleştirilen İngiltere demir yollarında işçiler grev kararı aldı. 41 bin işçiyi kapsayan grev tarihleri henüz açıklanmazken, Demiryolları Sendikası (RMT) “Gerekirse bir yıl boyunca greve gideceğiz, şirketlerin her biri teker teker masaya oturmalı ve taleplerimizi kabul etmelidir. Aksi takdirde ülke felç olacak” açıklaması yaptı.

RMT üyesi işçiler, enflasyon ve hayat pahalılığına bağlı olarak yeterli oranda ücret zammı, bütün işçilere iş garantisi verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tazminatların ödenmesi gibi taleplerde bulunuyor.

EZİCİ ÇOĞUNLUK “EVET” DEDİ

15 ayrı şirkette çalışan toplam 41 bin işçiyi ilgilendiren grev oylamasına işçilerin yüzde 71’i katıldı. Grev oylamasına katılan işçilerin yüzde 89’u greve “Evet” oyu verirken, sadece yüzde 11’i “Hayır” dedi.

Demir yollarının özelleştirilmesi sürecinin 1994 yılında başlayıp 1997 yılında tamamlandı. Özelleştirme ile birlikte ulusal çapta greve çıkmak da işçiler için zorlaşmıştı. Çünkü her firmada ayrı bir grev oylaması yapmak gerekiyor. RMT, 15 firmada ayrı ayrı grev oylaması başlattı ve bu firmaların sadece birinde işçiler grevden yana oy kullanmadı.

Haziran ortasında başlayabilir

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, işçilerin önemli bir karar verdiğini ve RMT yönetiminin hemen toplanacağını, haziranın ortasından itibaren yapılacak grevleri gözden geçireceklerini açıkladı.

Lynch, bakanların demir yollarını işleten firmalar ile temasa geçerek derhal masaya oturmalarını sağlaması gerektiğini belirtti, aksi durumda etkili grevlerle karşılık vereceklerini söyledi.

Grev oylamaları zorlaştırılmıştı

1 Mart 2017 tarihinden önce yapılan grev oylamalarında, oylamaya katılan işçilerin salt çoğunluğu aranıyordu. İşçilerin grev kararı almalarını zorlaştırmak için 2017 yılında Theresa May iktidarı yeni bir iş yasası hayata geçirdi. Bu yasaya göre, bir iş yerinde sendika üyesi tüm işçilerin en az yarısının oylamaya katılması şart koşuluyor. Oylamaya katılan işçilerin de en az yarısının “Evet” demesi gerekiyor.

Bu koşullara rağmen RMT üyeleri yüzde 71 oranında grev oylamasına katıldı ve bunların da yüzde 89’u greve “Evet” dedi.

Sendikacılara ceza tehdidi

Gerek grev oylamasının zorlaştırılması, gerek aynı iş yerine çok sayıda sendikanın girerek işçilerin bölünmesi, gerekse de örgütlenme önünde engellerin oluşturulmuş olmasına rağmen, RMT üyelerinin ezici bir çoğunluğunun grev kararı alması hükümeti de harekete geçirdi. Hükümet yetkilileri, greve çıkan sendikaların “yarattığı zararın” cezalandırılmasını istiyor.

Hükümet, grevden dolayı zarar gören firmaların zararının sendikacılar tarafından karşılanması ve sağlık, eğitim gibi kamu yararına çalışılan alanlarda da grevlerin yasaklanması ya da hizmet verilemez duruma getirilmemesi şartı koymanın yollarını arıyor. 

Sendikalar, bu tartışmalara tepki göstererek, saldırılara karşı sessiz kalmayacaklarını duyurdular.

Kaynak: Evrensel