fbpx

Gezi Parkı davasında skandal karar: Osman Kavala’ya müebbet, 7 kişiye 18’er yıl hapis cezası

Paylaş

Gezi Parkı davasında hakim kararı açıkladı. Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verilirken Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına karar verildi.

Ne Olmuştu?

Gezi Pardı davasında toplamda 17 sanık yargılanıyor. Kavala, duruşmaya SEGBİS bağlantısı ile katılılyor. İnsan hakları örgütleri, Kavala’nın çürük kanıtlarla yargılandığını savunuyor. Kavala davası, uluslararası alanda da yakından izleniyor.

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Kavala’nın haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle serbest bırakılmasını isteyen kararlarına uymadığı için Türkiye’ye “ihlal” davası açmıştı.

Gezi eylemlerini finanse etmekle suçlanan 64 yaşındaki Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındığınmış ve o günden beridir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Kavala ve diğer sanıklar haklarındaki tüm suçlamaları reddediyor.

Kavala Cuma günü yaptığı son savunmasında suçlamaları bir kez daha reddederek “Ömrümün 4,5 yılını hapiste geçirmem benim için telafisi mümkün olmayan bir kayıptır. ” dedi.

Kavala ilk olarak Şubat 2020’de kendisini 2013 Gezi Parkı protestolarıyla ilişkilendiren suçlamalardan beraat etmişti.

Taraftarlar serbest bırakılmasını beklerken Kavala, kendisini 2016 darbe girişimiyle ilişkilendiren yeni suçlamalarla yeniden tutuklandı. Verilen beraat kararı daha sonra bozuldu ve dava, darbe girişimi davasıyla birleştirildi.