Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun askeri altyapısını Ukrayna’da genişletmesinin Rusya için “kırmızı çizgi” olduğunu belirterek, “Ukrayna’ya saldırı sistemleri yerleştirilse Moskova’ya uçuş süresi 7 dakika olur. Bu tür tehditlerin yaratılması kırmızı çizgidir ama umarım durum buraya varmaz.” dedi.
Putin, başkent Moskova’da düzenlenen “Rusya Çağırıyor” adlı etkinlikteki konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı hazırlığında olduğuna yönelik iddiaları değerlendirdi.
Rusya’nın 2021’in başında da Ukrayna’ya saldırı hazırlığında olduğuna yönelik iddialarda bulunulduğunu anımsatan Putin, “Ancak herhangi bir saldırı olmadı. NATO ile geçmişte neredeyse müttefiktik ancak tüm ricalarımıza rağmen sınırlarımıza doğru genişlemeye devam ettiler.” ifadesini kullandı.
Polonya ve Romanya’ya fırlatma rampalarının konuşlandırıldığına işaret eden Putin, “Bu bizim için tehdittir.” dedi.
NATO’nun Ukrayna’ya da benzer sistemleri yerleştirilmesinin Rusya için sorun teşkil edeceğini vurgulayan Putin, “Ukrayna’ya saldırı sistemleri yerleştirilse Moskova’ya uçuş süresi 7 dakika olur. Eğer hipersonik silahlar yerleştirilirse uçuş süresi 5 dakika olur. Biz de bizi bu şekilde tehdit edenlere karşı bir şey geliştirilmeliyiz.” diye konuştu.
Rusya’nın da hipersonik füze geliştirdiğine değinen Putin, “Bu tür tehditlerin yaratılması kırmızı çizgidir ama umarım durum buraya varmaz. Dünya toplumu için sağduyu ve sorumluluk duygusunun hakim olacağını umuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna, Rusya’nın saldırmasından korkuyor
Ukraynalı ve Batılı yetkililer, bu ay, Ukrayna yakınlarında Rus askerinin konuşlandırılmasının, Moskova’nın eski Sovyet ülkesini işgal etmeyi düşündüğünü gösterebileceğine dair endişelerini dile getirdi.
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları salı günü Rusya’yı Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir girişimin ‘maliyetli bir hata olacağı’ konusunda uyarıda bulundu.
Kremlin ise, böyle bir niyet taşımadığını ve Ukrayna ile Batılı destekçilerini sözde saldırgan planlarını örtbas etmek için bu tür iddialarda bulunmakla suçladı.
Rusya, Ukrayna’nın Kremlin yanlısı cumhurbaşkanının kitlesel protestolarla iktidardan düşürülmesinin ardından 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etti ve o zamandan beri Ukrayna’nın doğusunda patlak veren ayrılıkçı isyana destek veriyor.
Bu yılın başlarında, doğuda ateşkes ihlallerinde ani bir artış ve Ukrayna yakınlarında Rus birliklerinin yoğunlaşması savaş korkularını körükledi, ancak Moskova’nın nisan ayındaki manevralardan sonra kuvvetlerinin büyük kısmını geri çekmesiyle gerilimler hafifledi.
Kaynak : Euronews Türkçe