fbpx

İklim aktivistleri dünya bankalarını hedef alıyor

Paylaş

İklim aktivistleri 29 Ekim’de dünyanın her kıtasında 26 ülkedeki bankaları hedef alarak küresel finans endüstrisinin petrol ve gaza yatırım yapmayı bırakmasını talep etti.

Cop26 zirvesi yarın başlamadan önce baskıyı artırmak için Londra Şehri’nde mitingler düzenlendi ve bunlara Pasifik İklim Savaşçıları ve İsveçli iklim kampanyacısı Greta Thunberg de dahil olmak üzere çevre grupları katıldı.

Sabahın erken saatlerinde, Insurance Rebellion’dan protestocular, sigorta piyasasının fosil yakıt endüstrisini kolaylaştırmadaki rolüne dikkat çekmek için Lloyd’s of London’ın dışına 1.000 litre sahte petrol döktüler.

Aktivistler daha sonra Lloyd’s’un önünde çelenkler ve çiçeklerden oluşan bir “iklim adaleti anıtı” oluşturarak iklim değişikliğinden halihazırda etkilenenleri anmaya başladılar.

Protesto organizatörleri, Avustralya’daki yılda 10 milyon ton kömür üretecek olan yeni Adani madeni de dahil olmak üzere, “dünyanın iklimi en çok tahrip eden projelerinin çoğunu sigorta piyasasının üstlendiğini” söyledi.

Küresel Güney’den delegasyonlar Glasgow’daki BM zirvesine giderken protestolara katıldı.

Bankacılık hizmetleri devi Standard Chartered’ın Londra merkez merkezinin dışında, Zambiya iklim aktivisti Precious Morning Star’a firmanın “yıkımımızı finanse ettiğini” söyledi.

Zambiya’da iklim değişikliğine karşı en savunmasız olanlardan biriyiz, kuraklıkla karşı karşıyayız, insanlar kuraklık yüzünden ölüyor, bu yüzden iklim değişikliğiyle karşı karşıyayız.

“Hareket istiyoruz – 25 Polisimiz olduğu için hiçbir işlem yapılmadı. İklim vaatleri istemiyoruz, tek ihtiyacımız olan iklim eylemi.”

Aktivistlere bankanın dışında katılan Thunberg, “Durdurulamayız, başka bir dünya mümkün” sloganlarına katıldı.

Thunberg sosyal medyadaki bir gönderide, Ağustos 2018’den bu yana öncülük ettiği “iklim için okul grevi” kampanyasının 167. haftası olduğunu belirtti.

“Bugün [Standard Chartered] dışındayız ve onlardan yıkımımızı finanse etmeyi bırakmalarını istiyoruz” dedi.

“Bankalar hala fosil yakıtlara fantezi miktarları döküyor, gezegeni istikrarsızlaştırıyor ve birçok insanın hayatını riske atıyor.”

Kampanyacılar ve Londra Şehri polisi, basın mensupları tarafından mobbinge uğrayan genç çevre savunucusu etrafında koruyucu bir halka oluşturmaya zorlandı.

Bir protestocu, Miranda, fotoğrafçılar Bayan Thunberg’in bir fotoğrafını çekmek için içeri girerken kızının neredeyse ezildiğini söyledi.

Star’a “Çok agresiflerdi” dedi. “Beni üzen şey, bu protestolarda çok fazla zenginlik olması, mesele… dünyanın her yerindeki bu krizle mücadele eden tüm yerli halk ve onlar sadece ünlü bir kişinin fotoğrafını istiyorlar.”

XR Ailelerinin bir üyesi olan Miranda, aktivistlerin finansal kurumları hedef aldıklarını çünkü fosil yakıt projelerinin yatırımları olmadan devam edemeyeceklerini söyledi.

Fosil yakıtlara olan tüm yatırımlarını kesebilir ve bunun yerine yeşil enerjiye yatırım yapabilirler, ancak yapmıyorlar, bunu mümkün kılıyor” dedi.

Cop26’daki dünya liderlerinin “bu krize koronavirüs pandemisine davrandıkları gibi davranmalarını – hemen dönüştürücü bir değişiklik gerektiren bir şey” umduğunu da sözlerine ekledi.

Protesto, dünya çapında gerçekleşen 120 eylem arasındaydı.

Glasgow’da protestocular otobüs duraklarındaki reklamları “hacklediler” ve Santander bankasının fosil yakıt şirketlerine yaptığı yatırımları ve kampanyacıların 2016 ile 2020 yılları arasında toplam 34 milyar dolarlık (24.8 milyar £) olduğunu söylediği projelere yapılan yatırımları kınayan posterler eklediler.

Ocean Rebellion’dan aktivistler, Glasgow’daki Cop26 konferans salonunun önüne petrolü temsil eden altın şurubu döktü.

Paris’te protestocular, Fransız petrol ve gaz şirketi Total’e yatırım yapan firmaları kınamak için borsayı hedef aldı. Eylem, yakın tarihli bir raporun, petrol devinin daha 1971 gibi erken bir tarihte fosil yakıtları yakmanın çevresel sonuçları konusunda uyarıldığını ortaya koymasının ardından geldi.

Kampanyacılar ayrıca yakın zamanda bankaların, dünya liderlerinin küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5°C ile sınırlandırmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı taahhüt ettiği 2015 Paris anlaşmasından bu yana fosil yakıt çıkarımına 2.754.145.000.000 £ (2.75 trilyon £) ödediğini ortaya koydu. .

Uluslararası Enerji Kurumu, dünyanın hedefe ulaşması için bu yıldan sonra daha fazla petrol ve gaz arama yapılamayacağını söyledi.