fbpx

New York Starbucks işçileri sendikalaşma kampanyasında ilk zaferi kazandı

Paylaş

New York’taki Starbucks işçileri, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’nun (NLRB) Perşembe günü oylamanın şube şube yapılacağına karar vermesinin ardından, sendikanın tanınma sürecinde ilk zaferlerini kazandılar.

Kampanya organizatörleri, “Bu kararla, artık örgütlenme hakkımızı sağlayan ABD’deki ilk sendikalı Starbucks’ı kazanma olanağına sahip olacağız” dedi.

New York eyaletinin Buffalo bölgesindeki üç mağazanın çalışanları bu yılın başlarında bir sendikalaşma kampanyası başlattı.

Covid-19 salgını sırasında kaotik bir çalışma ortamı, düzensiz saatler ve hastalık izni almanın zorluğundan bahsettiler.

Her üç satış noktasında da sayıları 20 ile 30 arasında değişen işçiler, Starbucks Workers United organizasyon komitesi adına Starbucks CEO’su Kevin Johnson’a bir açık mektup yazdı.

“İşte söz sahibi olmak, şirkette söz sahibi olmak ve adil bir sözleşme görüşme hakkı için sendika kuruyoruz” dediler.

Ancak küresel kafe zinciri, işçileri dinlemek yerine, işçileri “bire bir toplantılara” davet etmek ve personeli propaganda bombardımanına tutmak da dahil olmak üzere üç şubede amansız bir sendika karşıtı kampanya yürüttü.

Sendikayı çökerten firma Little Mendelson’ın, tüm işçiler için zorunlu “sendika karşıtı toplantıları” yönetmek üzere istihdam edildiği iddia ediliyor.

Starbucks’ın ayrıca ülkenin dört bir yanından yöneticileri “sendikayı durdurmaya yardımcı olmak için” üç aylığına Buffalo’ya gitmeleri için seferber ettiği iddia ediliyor.

Patronlar, organizatörlerin birlik lehine çoğunluğu kazanmasını zorlaştırmak amacıyla Salı günü Buffalo şubelerinin 20’sinde oylama yapılması için NLRB’ye başvurmuştu.

Bu, Amazon’un son zamanlardaki başarılı bir sendikaya baskın kampanyasında kullandığı bir taktiktir.

Ancak bu, Perşembe günü yönetim kurulu tarafından reddedilerek Starbucks sendikalaşma hamlesine büyük bir zafer kazandırdı.

Bir gün önce patronlar, tüm ABD kahve dükkanlarında ücretlerde ve koşullarda iyileştirmeler yaparak, işçilerin gelecek yaza kadar saatte en az 15 $ (10,90 £) – ve 23 $ (16,71 £) kazanacaklarını taahhüt ettiler.

Starbucks Kuzey Amerika başkanı Rossann Williams, iki yıl veya daha fazla hizmete sahip olanların yüzde 5, beş yıl veya daha fazla hizmete sahip olanların yüzde 10 alabileceğini söyledi.

Starbucks Workers United sözcüsü Michelle Eisen, hareketi memnuniyetle karşıladı ve “sendika kampanyamızın ülke çapında bazı iyileştirmelerle sonuçlanmış olmasına sevindiğini” söyledi.

“Yaklaşan sendika oylamasından hemen önce bunu yapmayı seçtiler. Sözleşmemizi müzakere ederken daha fazla iyileştirme yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

“Masada bir koltuk ve iş başında bir ses ile yönetimle gerçek bir ortaklık kurabileceğiz ve çalışma koşullarımıza demokratik bir şekilde karar verebileceğiz.”

Sendika seçimleri 10 Kasım-8 Aralık tarihleri ​​arasında Camp Road, Genese Street ve Elmwood adlı üç kafede yapılacak ve ertesi gün sonuçlar açıklanacak.