fbpx

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülke ülke son durum (Güncelleniyor)

Paylaş

AB üyesi 27 ülke yeni Avrupa Parlamentosunu belirlemek üzere sandık başında. 373 milyon seçmen 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçmek için oy kullandı.

Yaklaşık 360 milyon Avrupa Birliği (AB) vatandaşı, Pazar sabahı itibariyle dünyanın en büyük uluslararası seçiminde, Avrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini seçmek için sandık başına gitti.

Seçimin dördüncü ve son gününde, 21 ülkede oylama yapıldı ve İtalya, 23.00 CET’te (“Central European Time – Merkezi Avrupa Saati” – Türkiye saatiyle 00.00) sandıklarını kapatacak son ülke olacak.

Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre ilk tablo

Altı AB ülkesinde (Çekya, İrlanda, Letonya, Malta, Hollanda ve Slovakya) oylama halihazırda tamamlanmış durumda. Sandıklar bugün ilk kez 21 AB ülkesinde açılırken, İtalya ve Estonya’da oylama devam etmekte.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in, geçtiğimiz cuma akşamı bir seçim kampanyası etkinliği sonrası ülkesinin başkenti Kopenhag’da saldırıya uğraması seçimlere gölgesi düşürmüştü.

Hollandalı seçmenlerin yüzde 47’si Perşembe günü oy kullanırken, sandık çıkış anketlerine göre zenofobik ve İslamofobik çıkışlarıyla tanınan aşırı sağcı Geert Wilders’in liderliğini yaptığı Özgürlük için Parti (Partij Voor de Vrijheid – PVV), sahip olduğu sandalye sayısını 1’den 7’ye çıkararak gecenin kazananlarından biri olmuştu.

Bununla beraber, bu akşam doğrulanması beklenen bir tahmine göre, Avrupa sathında faaliyet gösteren ve sol tandanslı uluslararası bir parti olan Yeşiller, şaşırtıcı bir şekilde sekiz sandalyeyle öne geçti.

Macron, Fransa’da erken seçime gidileceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişiyle bozguna uğradı ve Ulusal Meclis’i feshettiğini, ülkede erken seçimlere gidileceğini açıkladı.

Ulusal Birlik oyların üçte birini alarak Macron’un partisini bozguna uğrattı

Anketlere göre, 28 yaşındaki Jordan Bardella liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) Fransa’da %31,5 gibi ciddi bir oy oranı elde etti. Fransa’da ilk kez bir parti 1984’ten bu yana yapılan Avrupa seçimlerinde %30’undan fazla oy alıyor.

En önemlisi, bu oran, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Yeniden Doğuş Partisi’nin (%15,2) kazandığı oy miktarının iki katı. Aynı zamanda Macron’un liberal sağ partisi Sosyalist Parti’yi (PS) az farkla geçip ikinci sırayı alarak çifte utanç yaşamaktan kurtuldu.

Bu seçimlerde Raphael Glucksmann’ın geçtiğimiz ay sergilediği AB yanlısı duruşuyla liderlik ettiği sosyalistlere destek artarken, merkez sağ Avrupa’yı Yenile Grubu (RE) baş adayı, 38 yaşındaki Avrupa Parlamentosu üyesi Valérie Hayer, partiye ve seçmenlere etkileme konusunda büyük ölçüde başarısız olmuştu.

İspanya’da Başbakan Pedro Sánchez yerini korurken muhafazakarlar çok az farkla kazandı

RTVE ve Forta tarafından yapılan çıkış anketine göre, muhafazakar tandanslı Partido Popular (PP) İspanya’daki seçimleri az farkla kazandı.

Oyların %32,4’ünü alan PP, şu anda 13 olan milletvekili sayısını yükseltecek ve 21 ila 23 arasında vekil sahibi olacak.

Ancak Başbakan Pedro Sánchez ve sosyalistler, bugün sahip oldukları 21 milletvekiline paralel olarak %30,2 oy ve 20 ila 22 milletvekili ile yerlerini koruyorlar. Aşırı sağcı Vox partisi temsiliyetini şu anda dört milletvekilinden 6 ila 7 milletvekiline çıkaracak. Sánchez’in koalisyonunun küçük ortağı Sumar’ın sol ittifakı üç ila dört arasında bir sandalye sayısına ulaşırken, diğer sol parti Podemos 2 ila 3 milletvekiline ulaşacak.

Ancak ülkedeki en büyük sürpriz, sosyal medya fenomeni Alvise Pérez tarafından bu yıl kurulan ve kendisini düzen karşıtı olarak tanımlayan ancak analistlerin aşırı sağ popülist olarak nitelendirdiği Se Acabó La Fiesta (“Parti Bitti”) partisinin ani patlaması oldu. Aynı ankete göre Se Acabó La Fiesta, Avrupa Parlamentosu’na 2 ila 3 milletvekiliyle girecek.

Hırvatistan’da aşırı sağ ve Yeşiller ilk milletvekilini seçti

Hırvatistan’daki sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağ Vatan Hareketi ve yeşil-sol çizgideki “Yeşiller” hareketi, ilk kez Avrupa Parlamentosu’na girecek ve iki parti de meclise birer milletvekili sokacak.

Vatan Hareketi henüz herhangi bir gruba bağlı değil ancak parti yetkilileri aşırı sağ Kimlik ve Demokrasi (ID) ittifakına katılmak istediğini ifade etmişlerdi.

Bulgaristan’da merkez sağ GERB/SDS ittifakının zaferi

Oyların %26,2’sini alan GERB/SDS ittifakının Avrupa parlamentosundaki 17 sandalyeden 6’sını alarak en fazla sandalye sayısına hak kazandığına inanılıyor.

Hemen arkasından %15.7 oy oranı ile merkezci ittifak (“Değişime Devam Ediyoruz” – PP), Volt Bulgaristan ve Demokratik Bulgaristan (DP) gelerek ikinci sırada yer alıyor. Aşırı sağcı Diriliş Partisi ise üçüncü sırada yer alıyor.

Bu seçimler, 2019’da oyların yalnızca %1’ine sahip olan ve parlamentoya giremeyen Diriliş Partisi için önemli bir zaferi teşkil ediyor.

Almanya’da muhafazakarlar önde

Sandık çıkış anketlerine göre, Almanya’da AP seçimlerini ülkenin iki Hristiyan demokrat partisinden biri olan Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) öne götürüyor.

Oyların yüzde 29,5’ini alması beklenen CDU ve Bavyera’daki ortağı Hristiyan Sosyal Birliği (CSU), 96 sandalyeden 29’unu alacak gibi görünüyor. Bu başarı, CDU üyesi olan ve Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nda ikinci dönem için yarışan Ursula von der Leyen için iyi bir haber. 

Aşırı sağ parti ‘Almanya için Alternatif’in (AfD) oyların yüzde 16,5’ini alarak 17 AP üyesi ile seçimi ikinci sırada tamamlayacağı öngörülüyor.

Alman Şansölye Olaf Scholz liderliğindeki trafik ışığı koalisyonu oluşturan üç parti ise geride kaldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) 14, Yeşiller 12 ve Liberal Demokratlar (FDP) 5 sandalye kazanacak gibi görünüyor. Bu sonuçlar doğrulanırsa, 2019’da 21 AP üyesi ile en iyi sonucunu elde eden Yeşiller için büyük bir yenilgi olacak.

Aşırı sol Die Linke’nin 3 sandalye kapması beklenirken, yine aşırı solcu Sahra Wagenknecht liderliğindeki Anlayış ve Adalet İçin (BSW) partisinin 5 sandalye kazanacağı düşünülüyor.

“Diğerleri” kategorisinde ise Volt Avrupa’nın 3 AP üyesi dahil olmak üzere ek 11 temsilci yer alıyor.

Von der Leyen ve Weber Almanya’da muhafazakarların zaferini kutluyor

Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) iki önemli yüzü Ursula von der Leyen ve Manfred Weber, Almanya’daki muhafazakarların zaferini sosyal medyada kutladı.

Anketler, iki Hristiyan demokrat parti Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birliği (CSU)’nun oluşturduğu ittifakın ülkedeki seçimleri rahatlıkla kazanarak 30 milletvekili sayısına ve oyların neredeyse %30’una sahip olduklarını gösteriyor.

Avrupa Komisyonu başkanlığında ikinci dönem için yarışan von der Leyen “CDU ve CSU’nun aldığı mükemmel sonuçtan ötürü mutluyum!” dedi. “Doğru konuları ele aldık. Seçmenler bunu doğruladı.”

Weber, CDU-CSU ittifakını Brüksel’e 17 milletvekili alması beklenen aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif’in (AfD) partisine karşı “siper” olarak tanımladı.

Weber daha sonra Şansölye Olaf Scholz’un kabinesini “artık halka ulaşamadığını” söyleyerek sert bir dille eleştirdi.

Scholz kabinesindeki üçlü koalisyonda yer alan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) , seçmenler tarafından, özellikle de Yeşiller tarafından, cezalandırılarak milletvekili sayısı 21’den 12’ye geriledi.

Hırvatistan’da muhafazakarların zaferi

Hırvatistan’dan gelen ilk tahminler şu şekilde: Ülkenin haber ajansı HINA tarafından yayınlanan son ankete göre Başbakan Andrej Plenković’in merkez sağ partisi oyların %33,74’ünü alarak parlamentodaki 6 sandalyeyi garantiliyor.

Böylece Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) sandalye sayısı dörtten altıya çıkmış oluyor. Liberal ve sosyalistlerden oluşan Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) %27.81 oy ve 4 milletvekili sayısı ile ikinci sırada yer alıyor.

Başbakan Plenković’in yakın zamanda koalisyon anlaşması imzaladığı aşırı sağ Vatan Hareketi oyların %8,67’sini alıyor.

Ancak bu oranın ilk kez Avrupa Parlamentosu’na girmeleri için yeterli olup olmayacağı henüz belli değil. Aynı zamanda çeşitli yeşil sol gruplardan oluşan “Mozemo!” (“Yapabiliriz!”) hareketinin 2019 seçimlerinde aldıkları %1,8 oy oranını artırarak %5,84 almaları bekleniyor. 

Yunanistan’da iktidar partisi önde

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in liberal-muhafazakar Yeni Demokrasi (EPP) partisi sandık çıkış anketlerine göre seçimi önde bitirmiş gibi görünüyor. Miçotakis’in partisi, bu durumda mevcut 8 AP üye sayısını koruyabilecek.

Öte yandan 2 AP üyesini kaybetmesi beklenen ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) gecenin en büyük kaybedeni olabilir. Böyle bir durumda, SYRİZA’nın parlamentoda yalnızca 4 sandalyesi kalıyor.

Merkez sol Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) ise 1 sandalye kazanacağı öngörülüyor.

10.4 milyon nüfusa sahip Yunanistan’ın, Avrupa Parlamentosu’nda 21 sandalyelik bir delegasyonu bulunuyor.

Güney Kıbrıs’ta muhalefet ve iktidar başa baş gidiyor

Güney Kıbrıs’ta yerel medyanın sandık çıkış anketlerine dayandırdığı haberlere göre, iktidardaki koalisyon ortağı Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) oyların en az yüzde 25.5’ini aldı. Muhalefetteki Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) ise yüzde 23 ila yüzde 26 arasında oy aldığı tahmin ediliyor. 

Hata payı, galibin belirlenmesini imkansız kıldığından seçimin nihai sonuçları daha sonra teyit edilecek.

Europe Elects, Avrupa Parlamentosu’na (AP) 6 milletvekili gönderecek olan Güney Kıbrıs’ta seçime katılım oranı yüzde 15 olarak açıkladı. Bu oran, 2019’daki son seçime göre 6 puanlık bir düşüş olduğu anlamına geliyor.

Avusturya’da aşırı sağ seçimi önde götürüyor

Avusturya’nın ORF televizyonu tarafından yapılan anketlere göre, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların %27’sini alarak Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekili sayısını üçten altıya çıkararak seçimi önde götürüyor. ORF, bu sonucun aşırı sağcı partinin ülke çapında yapılan bir seçimi ilk kez kazanması anlamına geleceğini belirtiyor.

İkinci sırada, %23,5 oy oranıyla parlamentodaki milletvekili sayısı yediden beşe düşen merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile yine beş milletvekili ve %23 oy oranına sahip Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) arasındaki zorlu mücadele alıyor.

ÖVP liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer alan Yeşiller Partisi %10,5 oy alarak Avrupa Parlamentosu’ndaki üç milletvekili sayısından birini kaybederken, liberal Yeni Avusturya Partisi’nin (NEOS) milletvekilli sayısını birden ikiye çıkarması bekleniyor.

ORF, anketteki dalgalanma oranının %2,5 olmasını hesaba katarak, Avusturya Komünist Partisi’nin (KPÖ) yalnızca %3 oyla parlamentoya girme şansının hala bulunduğunu belirtiyor.

Belçika’da seçimler olaylı geçiyor, ilk sonuçlar gelmeye başladı

Belçikalılar bugün Avrupa, federal ve bölgesel olmak üzere toplam üç seçimde oy kullanıyor. Oy sandıklarını yerel saatle 14:00’te kapatan en küçük belediyelerden sonuçlar gelmeye başlarken, 79 sakini ile ülkenin en küçük belediyesi olan Herstappe’de Flaman Liberal Open VLD partisi yüzde 26,4 oy ile yarışı önde götürüyor.

Oylama sırasında ülke genelinde çok sayıda olay rapor edildi. Bir Flaman kasabasının Belediye Başkanı, Flaman seçmenlerle Fransızca konuşan seçim yetkilileri hakkında şikayette bulundu.

RTBF’ye göre, Brüksel’deki Woluwe-Saint-Lambert belediyesinde yüksek katılım ve bilgisayar sistemi arızası nedeniyle seçmenler oylarını kullanabilmek için merkezlerde 2 saate yakın beklemek zorunda kaldı. Bu durumdaki ve benzer gecikmeler yaşayan diğer belediyelerde, oy sandıkları saat 18:00’e kadar açık kalacak.

Belçika medyasına yansıyan bazı haberlere göre, yasal olarak sadece AB seçimlerinde oy kullanmalarına izin verilen 16 ve 17 yaşındaki genç seçmenler diğer seçimlerde de oy kullandı. Bu durumun bazı yerlerde seçimlerin tekrarlanmasına yol açabileceği düşünülüyor.

Son olarak, Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Halk Partisi (EPP) grubunun üyesi olan Les Engages (EPP) partisinin lideri Maxime Prevot, Namur’da oy kullandıktan sonra saldırıya uğradı.

Sarhoş bir kişi, hakaretler savurduktan sonra Prevot’u Meuse Nehri’ne itmeye çalıştı.

Belçika’nın resmi sonuçlarının Türkiye saatiyle 23:30 civarında açıklanması bekleniyor.

Litvanya’da katılım 2019 seviyesinden düşük

Litvanya’da da seçimlere katılım 2019’dakine oranla düşük seyrediyor.

Yerel saatle 17.00’ye kadar kullanılan oylar baz alındığında, katılım oranı 2019 yılında yapılan son AP seçimlerine kıyasla yarı yarıya düşmüş durumda.

Merkezi Seçim Komisyonu, Litvanya seçmenlerinin dörtte birinden azının sandığa gittiğini açıkladı.

2.8 milyon nüfuslu ülkede 11 Avrupa Parlamentosu üyesi bulunuyor. Euronews Anket Merkezi’ne göre, Litvanya Sosyal Demokrat Partisi (LSDP) rahatlıkla zafer elde edecek gibi görünürken, muhafazakar Hristiyan Demokratlar (TS-LKD) ise çok geride kalacak gibi.

Macaristan’da katılım oranı 2019 seçimlerine kıyasla 11 puan yüksek

Macaristan’da AP seçimlerine katılım oranı, 2019’daki son seçimlere göre 11 puandan fazla arttı.

Ülkenin seçim kurulu, seçmenlerin yüzde 42’sinden fazlasının yerel saatle 15.00 civarında oy kullandığını duyurdu.

Macar Başbakan Viktor Orban’ın eski müttefiki, şimdiki rakibi Peter Magyar iktidardaki Fidesz partisine meydan okuyor.

Euronews Anket Merkezi’ne göre, Magyar’ın liderliğini yaptığı Tisza partisinin oyların neredeyse beşte birini alması bekleniyor.

Kaynak: Europanews