fbpx

Fransa’da yeni grev dalgası: Demiryolu çalışanları greve gidiyor

Paylaş

Fransa’da Noel Bayramı’nın kutlanacağı bu hafta sonu ile yeni yıl etkinliklerinin yapılacağı önümüzdeki hafta sonu için demiryolu çalışanları sendikaları kontrol görevlilerinin hak taleplerinin yerine getirilmesi amacıyla grev kararı aldı.

Her 3 trenden birinin iptal edildiğini duyuran SNCF, tren seferi iptal edilen yolculara aldıkları biletin iki katı fiyatın geri ödenceğini açıkladı.

Hristiyan dünyasının en önemli dini günlerinden biri olan Noel Bayramı’nın kutlanacağı bu hafta sonu ile Yılbaşı kutlamalarının yapılacağı önümüzdeki hafta sonu için Fransızlar hazırlık yaparken, demiryolu çalışanları sendikaları, kontrol memurlarının hak taleplerinin yerine getirilmesi amacıyla toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde grev kararı aldı.

Fransa demiryolları ağında çalışanları temsil eden Unsa, SUD-Rail, CFDT ve FO sendikaları toplu sözleşme öncesinde taleplerini dile getirmek ve SNCF üzerinde baskı oluşturmak için 23-26 Aralık ile 30 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında yaptıkları grev çağrısı birçok seferin iptaline sebep oldu.

SNCF tarafından yapılan açıklamada önümüzedeki Cuma günü için planlanan her 3 seferden birinin iptal edildiği duyuruldu.

Her yıl Noel Bayramı için ek seferler tahsis eden SNCF bu yıl hem ek seferin olmayacağını hem de daha önce planlanan bazı seferlerin iptal ediceğini açıkladı.

Önümüzdeki Cuma günü yapılacak grevlerden en çok Paris’ten kalkan trenlerin etkilenceği belirtilirken, iptal edilecek seferlerin daha çok hızlı tren TGV ile Ouigo hatlarındaki yaşanacağı kaydedildi.

Biletlerini son dakikaya bırakan Fransızların hafta sonu için tren bulamadığı ifade edilirken, çağrıyı yapan sendikalar alınan grev kararında geri adım atılmayacağını bildirdi.

Trenleri iptal edilen müşterilerinden özür dileyen SNCF şirketi, seferi iptal edilenlere ödedikleri biletin iki katı ücretinin geri verileceğini açıkladı.