fbpx

Türkiye ile Çin arasında “Suriye” gerginliği

Paylaş

BMGK oturumunda Çin, Türkiye’yi Suriye’nin egemenliğini tehdit etmekle suçlarken, Türkiye Çin’e verdiği yanıtta sınır ötesi operasyonlarla “halkımızı koruyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda Çin ile Türkiye arasında, Ankara’nın Suriye’ye hava saldırıları ve kara harekatı tehdidi üzerine tartışma çıktı. Euronews’te yer alan habere göre Çin, BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Geng Shuang, BMGK oturumunda Türkiye ile birlikte Suriye’ye hava saldırısı düzenleyen İsrail’i de eleştirdi.

Geng Shuang, “Biz kararlı bir şekilde Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumalıyız. Suriye’de güvenlik konusundaki istikrarsızlık sürüyor. Türkiye, Suriye’ye hava operasyonları düzenlerken, yine buraya kara operasyonu başlatma tehdidinde bulunuyor. İsrail’in Suriye’ye hava saldırıları da sürüyor.” dedi.

Saldırıların Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini ve bölgede gerilimin artmasına neden olup, Suriye krizini derinleştireceği suçlamasında bulunan Geng Shuang, “Çin bu konuda derin endişe duyuyor ve Türkiye ile İsrail’e gerilimin daha da artmasının önüne geçebilmek için sınır ötesi operasyonları durdurması ve sorunu diyalogla çözmesi çağrısında bulunuyor.” dedi.

Türkiye’den Çin’e yanıt

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise Çin temsilcisinin açıklamalarına tepki göstererek, “Hiçbir ülkenin terörle mücadelemiz konusunda bize ders vermeye hakkı yok. Bugün duyduğumuz ve sınırlarımızı savunurken, halkımızı korurken ne yapıp ne yapmamamız gerektiğini söylemeyi kendinde hak gören açıklamaları reddediyoruz.” dedi.