
Türkiye’de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hakkında soruşturmalar açılan ve 2023’te İsviçre’ye sığınan gazeteci Mehmet Murat Yıldırım’ın iltica başvurusu, İsviçre Göç Sekreterliği tarafından “kabul edilemez” bulundu. Yıldırım, kararı “basın özgürlüğünün yok sayılması” olarak yorumladı.
“Gazetecilik yaptığım için cezalandırıldım, şimdi de yok sayılmam isteniyor”
İsviçre’ye sığınma başvurusunda bulunan gazeteci Mehmet Murat Yıldırım, İsviçre Göç Sekreterliği’nin (SEM) kendisi hakkında verdiği sınır dışı kararıyla karşı karşıya.
Yıldırım’ın Türkiye’de yürüttüğü bağımsız gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hakkında açılan soruşturmalar sürerken, SEM, sığınma başvurusunu “kabul edilemez” bularak iltica talebini reddetti. Kararda, Yıldırım’ın gazetecilik faaliyetlerinin “yeterince tanınır” olmadığı ve siyasi riskin “hedef alınacak düzeyde olmadığı” öne sürüldü.
Yıldırım ise bu değerlendirmeye itiraz ederek, “Mesleğimi sürdürdüğüm için cezalandırıldım, şimdi de bu mesleği hiç yapmamışım gibi davranılmasını istiyorlar,” dedi.
Yargı baskısı görmezden gelindi
Mehmet Murat Yıldırım, Türkiye’de eleştirel ve bağımsız gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef haline gelmişti. 2009’dan bu yana gazetecilik yapan Yıldırım, 2012 yılında Batman’da Sokak Gazetesi’ni, daha sonra ise Kuşadası’nda Ada Sokak Gazetesi’ni yayımladı. Aynı dönemde yerel muhalif çevrelerle birlikte Halkların Demokratik Bültenini hazırladı. Dokuz yıl boyunca Kuşadası Belediyesi Basın Bürosu’nda çalıştı, ancak 2022 yılında görevine son verildi. Bu sürecin ardından hakkında açılan soruşturmaları öğrenince, Haziran 2023’te Türkiye’yi terk ederek İsviçre’ye sığındı.
Ancak İsviçre makamları, gazetecilik faaliyetlerini ve bu faaliyetler nedeniyle karşılaştığı yargı baskısını görmezden gelerek, başvurusunu “ciddiyetsiz” buldu. Yıldırım’a göre bu karar sadece bireysel değil, ifade özgürlüğüne doğrudan bir müdahale niteliğinde:
“Soruşturmalarla susturulmak istenen gazetecilere Avrupa ülkeleri tarafından da sırt dönüldüğünde bu sadece kişisel bir mesele olmaktan çıkar. Bu, basın özgürlüğünün ve ifade hakkının yok sayılmasıdır.”
Hem sağlık hakkı hem basın özgürlüğü tehdit altında
Mehmet Murat Yıldırım, sağlık sorunları nedeniyle düzenli tedavi görmesi gereken bir isim. Ancak SEM’in kararında bu durum da dikkate alınmadı. “Sağlık durumum da göz ardı ediliyor,” diyen Yıldırım, asıl sorunun politik olduğuna dikkat çekiyor:
“Beni esas yok sayan şey, mesleğim olan gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün tanınmaması.”
Avrupa’da gazeteciliğe devam ediyor
İltica sürecine rağmen gazetecilikten vazgeçmeyen Yıldırım, Avrupa’ya geldikten sonra Demokrat Haber, Gazete Sabro, Gaste Avrupa, Evrensel, Siyasi Haber ve Özgür Yurttaş Haber gibi yayın organlarında yazılar kaleme aldı.
İsviçre’de göçmenlerin öz örgütlenmesi olan PangeaKolektif içinde aktif çalışıyor; mülteci kamplarındaki yaşam koşulları, sınır politikaları ve bekleme süreçleri üzerine haberler hazırlıyor, röportajlar yapıyor.
Ayrıca Avrupa Özgürlük ve Barış Forumu (EFFP) tarafından yürütülen “Visit Öcalan” kampanyasında yer alarak, kampanyanın basın çalışmalarına katkı sunuyor.

Gazeteci Yıldırım’ın Visit Öcalan kampanyası kapsamında BastA! Genel Sekreteri Franziska Stier’le yaptığı son röportaja EFFP web sayfasından ulaşılabilinir: BastA Genel Sekreteri Franziska Stier: “Öcalan’ın sesi duyulmalı”