fbpx

Antibiyotik direnci tehlikesi artıyor

Paylaş

Gereksiz ve yanlış kullanılan antibiyotiklere karşı uyaran Dr. Salih Bağdadioğlu, bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasının ciddi sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Uzmanlar antibiyotik kullanımındaki en büyük hatalardan birinin grip ve soğuk algınlığında kullanılması olduğunu söylüyor. Grip ve soğuk algınlığında antibiyotiklerin yeri olmadığı uyarısını yapan uzmanlar ekliyor: “Tedaviye bir katkı sağlamıyor.”  İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Salih Bağdadioğlu, antibiyotik direncinin günümüzün önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna işaret etti.

”Tedaviyi zorlaştırıyor”

Bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasının ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkati çeken Dr. Salih Bağdadioğlu, antimikrobiyal direncin, bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğer antimikrobiyal ajanlara karşı direnç geliştirdiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’n (DSÖ) göre, antimikrobiyal direncin her yıl milyonlarca ölüme neden olduğuna işaret eden Dr. Bağdadioğlu, “2050’de antimikrobiyal direnç nedeniyle dünyada yılda 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Geliştirilen direnç enfeksiyonların tedavisini zorlaştırabilir. Basit enfeksiyonlar bile ölümcül hale gelebilir. Organ nakilleri, kanser tedavisi, diyabet ve astım gibi kronik hastalıkların tedavisi de dâhil olmak üzere pek çok tıbbi tedavi antimikrobiyal direnç nedeniyle daha riskli hale gelmekte” dedi. 

”Doğru doz ve süre önemli”

Her yıl kış aylarında artış gösteren soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisiz olduğunun altını çizen Dr. Bağdadioğlu, ama birçok hastanın antibiyotik talep ettiğini söyledi. Antibiyotik direncinin sebebi hastalara reçete edilen antibiyotiklerin önerilen doz ve sürelerde kullanılmaması olduğunu belirten Bağdadioğlu “Hastalar çoğunlukla hastalıklarının semptomları hafiflediğinde antibiyotik kullanımını bırakmakta. Bu da bakterilerde direnç geliştiriyor. Öte yandan yarım kalan antibiyotiklerin yeni bir viral enfeksiyonda kullanılması da yanlış” diye konuştu.

”Hekimin reçetesine karışılmamalı”

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım 2024’te yürürlüğe soktuğu ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin bilimsel temellerden uzak olduğunu dile getiren Dr. Salih Bağdadioğlu “Yönetmelikle, antibiyotikli reçete oranı ‘il ortalaması’ altında kalan aile hakimlerine teşvik getirildi. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bakteriyel enfeksiyonla daha fazla karşılaşan hekim tabii ki daha fazla antibiyotik yazacaktır.  Bu hekimin kontrol edebileceği bir konu değil. Marifet az ya da çok antibiyotik yazmak değil gerektiği kadar yazmaktır. Antibiyotikleri reçete ederken güncel rehberleri izleyen etik değerleri olan hekimler cezalandırılacak” eleştirisinde bulundu. Hekimlerin reçetelerine karışılmamasını isteyen Bağdadioğlu “Hekimleri az antibiyotik yazma yarışına sokmak yerine, hekimlerin hastalarına daha fazla zaman ayırabilecekleri ve nitelikli sağlık hizmetini önceleyen bir sistem kurulmalı. Hekimlerin viral-bakteriyel ayrımı yapabilecekleri hızlı antijen testlerine ulaşması sağlanmalı” çağrısını yaptı.

Kaynak: Evrensel