fbpx

İsviçre’de her on kişiden biri geçim sıkıntısı çekiyor

Paylaş

Federal İstatistik Dariesi’nin verilerine göre 2022 yılında İsviçre, yüksek yaşam memnuniyetsizliğinde, tüm Avrupa ülkeleri arasında en yüksek orana sahip olan ülke oldu. Bu durum 2014’ten bu yana neredeyse hiç değişmezken, her on kişiden biri maddi sıkıntı içinde yaşadı.

Federal İstatistik Dairesi’nin (BFS) verdiği güncel bilgilere göre İsviçre’de yaşam memnuniyetsizliği diğer Avrupa ülkelerine kıyasla sürekli olarak yükselirken, bu durum 2022’de en yüksek değere ulaştı. Neredeyse on kişiden biri geçimini sağlamakta zorlanırken, ülke nüfusunun %4,9’u, mali kısıtlamalar nedeniyle temel ürünlerden, hizmetlerden ve sosyal faaliyetlerden vazgeçmek zorunda kaldı.

Federal İstatistik Dairesi’nin gelir ve yaşam koşullarına dair yaptırdığı bir ankete göre, 2022  yılındaki yoksulluk oranı %8,2’e yükseldi.

0’dan 10’a kadar geçerli olan bir ölçekte, İsviçre’de mevcut yaşamdan memnuniyet ortalaması 8, Avusturya’da 7,9, İtalya’da 7,2, Fransa’da 7,0, Almanya’da ise 6,5 ​​oldu.

İsviçre’de yaşam memnuniyetsizliği yüksek

İsviçre’de yaşam memnuniyetsizliği 2014’ten bu yana pek değişmedi. Ancak ülke nüfusu; birlikte yaşamak, iş atmosferi veya kişisel ilişkiler gibi alanlardan memnun.

2022 yılında İsviçre’de halkın %9,9’u ay sonunda geçim sıkıntısı çekerken, nüfusun %4,9’u maddi ve sosyal yoksunluktan etkilendi. Bu durum kişilerin, mali nedenlerden ötürü temel mallardan, hizmetlerden ve yeni kıyafetler, düzenli boş zaman etkinlikleri veya arkadaşlarla buluşmak gibi sosyal faaliyetlerden vazgeçmek zorunda kaldıkları, faturalarını zamanında ödeyemedikleri veya beklenmedik bir masrafı karşılayamadıkları anlamına geliyor.

Veri sonuçlarına göre yoksul insanların yaşam memnuniyeti önemli ölçüde düşük. 2022’de yoksun dokuz kişiden yalnızca biri hayatından memnundu. Bu, toplam nüfusun % 10,9’una karşılık geliyor.

Nüfusun %8,2’si düşük gelirli

İsviçre’de 2022’de nüfusun %8,2’si düşük gelirliydi. Bu oran yaklaşık 702 bin kişiye tekabül ediyor.  2022 yılından bu yana artan elektrik, ısınma giderleri ve tüketim mallarındaki fiyat artışlarının bu oranlara henüz yansımadığı, oranında daha da yüksek olacağı ifade ediliyor.

Yoksulluk durumunda özellikle de göçmenler, tek ebeveynli hanelerde yaşayanlar, zorunlu eğitim sonrası eğitim alamayanlar ve iş piyasasına katılmayan kişiler etkileniyor.

Aktarılan bilgilere göre, çalışan nüfus arasındaki yoksulluk oranı 2022’de %3,8 (144 bin kişi) oldu.

Yoksulluk sınırı kriterleri

Yoksulluk sınırında, Sosyal Yardım Konferansı’nın (SKOS) yönergeleri göz önünde bulunduruluyor.  2022’de sosyal yardım alan bir birey için ayda ortalama 2bin 284 frank, iki çocuklu 4 kişilik bir için ise 4 bin 10 frank hesaplandı. Bunun içinde yemek, hijyen, ulaşım ve vb gibi günlük harcamalar ile barınma masrafları yer alıyor. Ancak bu rakamlara zorunlu sağlık sigortası primleri dahil değil.

Kaynak: Haber Podium