fbpx

Mustafa Atıcı Basel Hükümeti’nin ilk göçmen üyesi oldu

Paylaş

Basel’in Sosyal Demokrat Partili (SP) Hükümet başkanı Beat Jans’ın Aralık 2023’te Federal Konsey’e seçilmesinin ardından Basel hükümet konseyinde boşalan sandalye için yapılan seçimlerin ikinci turunda Sosyal Demokrat Parti adayı Mustafa Atıcı, sağ partilerin desteklediği aday Luca Urgese’yi (FDP) geçerek Basel Hükümet Konseyinin (Regierungsrat) yeni üyesi oldu.

Açıklanan kesin sonuçlara göre, Basel hükümet konseyi seçiminin ikinci turunda eski Federal Meclis Üyesi Mustafa Atıcı 25.198 oy alarak Basel Hükümetinin ilk göçmen üyesi olmaya hak kazandı. Rakibi Luca Urgese (FDP) ise 22.228 oy aldı.

3 Mart’ta gerçekleşen seçimlerin birinci turunda hiç bir aday seçilmek için gereken oyu alamazken, ikinci turda BastA!, Grüne Basel (Yeşiller) gibi İsviçreli partilerin ve SYKP Basel, Basel Alevi Kültür Merkezi gibi Türkiyeli göçmen örgütlerinin de desteğini alan Atıcı seçilmeyi başardı.

Atıcı’nın zaferiyle SP, yedi üyeli hükümet konseyindeki üç sandalyesini korumayı başardı. Bu, Basel şehir yönetiminin SP’den üç, LDP’den iki, merkez ve GLP’den birer temsilciden oluşmaya devam ettiği anlamına geliyor. Böylece 2020 seçimlerinde oluşan Hükümet bileşimi aynı şekilde korunmuş oldu.

1992’den bu yana İsviçre’de yaşayan ve Basel hükümetinin göçmen kökenli ilk üyesi olan Atıcı Keystone-SDA’ya yaptığı açıklamada “Bu göreve seçilmemi burada yaşayan göçmenler için bir teşvik ve bu toplumda pek çok şeyin mümkün olabileceğinin bir işareti olarak görüyorum” dedi. Atıcı seçim kampanyası boyunca pek çok ırkçı, göçmen düşmanı saldırının hedefi olmuştu.

Mustafa Atıcı’nın, Basel Hükümet Başkanı seçilen Conradin Cramer’den (LDP) boşalan Eğitim Birimi Başkanlığı görevini devralması bekleniyor.

Mustafa Atıcı Kimdir?

1969 Maraş-Elbistan doğumlu olan Mustafa Atıcı, Liseyi İstanbul’da tamamlayıp 2 yıl Endüstri Mühendisliği Eğitimi aldıktan sonra eğitimini tamamlamak için 1992 yılında İsviçre’ye geldi ve Basel üniversitesinde Avrupa Birliği üzerine master eğitimi aldı. 2004 yılında Basel Şehir Kanton Parlamentosu’na seçilen Atıcı, dört dönem Kanton Parmalentosu’nda aktif olarak çalışmalar yürüttü. 2012 yılından bu yana, kurucusu olduğu SP Göçmenler Komisyonu’nun başkanlığını da yapan Mustafa Atıcı 2019 yılında Federal Parlamentoya seçilerek 2023 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

7 Nisan 2024’te tamamlanan Basel Hükümet seçiminde seçilerek, 4 yıllık süre için Basel Hükümetinin üyesi olmaya hak kazandı.