fbpx

Fransa’da bütçe açığı, GSYİH’nın yüzde 5,5’ine çıktı, ‘kemer sıkma’ politikaları yolda

Paylaş

Fransa’da bütçe açığının GSYİH’ya oranı 2022’de yüzde 4,8 olduğu dikkate alındığında hükümetin bütçe disiplinini sağlamada başarısız olduğu görülüyor.

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE), ülkede geçen yıl bütçe açığının, gayri safi yurt içi milli hasılaya oranının (GSYİH) yüzde 5,5’ine ulaştığı uyarısında bulundu.

Bu oranın, hükümetin öngördüğünden oldukça fazla çıkması dikkat çekti. Hükümet geçen yıl için bu oranın yüzde 4,9 olacağı tahmininde bulunmuştu.

Fransa’da bütçe açığının GSYİH’ya oranı 2022’de yüzde 4,8 olduğu dikkate alındığında hükümetin bütçe disiplinini sağlamada başarısız olduğu görülüyor.

Son rakamlar, bütçe açığını kapatmak için hükümetin tasarruf tedbirlerini artırması ve “kemer sıkma” politikalarına dönmesini zorunlu kılıyor.

Bütçe açığı hükümetinden beklediğinden fazla çıktı

Hükümet daha önce 2024 yılı için yüzde 4,1 oranında bütçe açığı öngörüsünde bulunmuştu.

Hükümet açığı kapatmak için bütçede ilave 10 milyar euro tutarında kesinti yapmayı ve yıl ortasında gündeme getireceği yasa tasarısıyla bütçede ilave kaynak yaratmayı hedefliyor.

Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamalarda, Paris’in AB içinde euro kriteri olarak bütçe açığının yüzde 3 oranında tutulması hedefine 2027 yılına kadar ulaşacağı vaadinde bulunuyor.

INSEE bugün açıkladığı raporda, kamu borçlarının 2023 yılı son çeyreğinde GSYİMH’nın yüzde 110,6’sına denk geldiğini duyurdu.

Covid-19 salgını ve ekonomik daralma

Fransa’da hükümet, Covid-19 salgını sırasında yaşana ekonomik kriz ve şirketlere batmamaları için yapılan maddi yardımların giderek artan bütçe açığının en büyük nedeni olarak gösteriyor.

Fransız Sosyal Güvenlik Kurumu’nun zararlarını da artması bütçe açığındaki en önemli nedenler arasında yer alıyor.

Fransız Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçen yıl zararı 10 milyar euro artış gösterdi.

2027 yılında yıllık açığın 18 milyar euroya yaklaşması beklenirken, sosyal sigortalar kurumunun ilaç ve hastane masraflarını karşılama payının düşürülmesi öngörülüyor.

Kaynak: Euronews