fbpx

Avrupa’dan sonra İngiltere’de de çiftçiler ayakta

Paylaş

Ülkenin hemen her yerinden başkent Londra’ya gelen çiftçiler traktörlerini parlamentoya sürdü.

Çiftçiye yeterince destek verilmediği ve korunmadığı gerekçesiyle Londra’da çiftçiler traktörlerini parlamentoya sürdü. “Britanya Çiftçisini Kurtar” (Save British Farmers) adlı kampanya tarafından organize edilen eyleme, ülkenin hemen hemen her köşesinden çiftçi temsilcileri katıldı.

Aylardır Fransa, Almanya, Belçika, Yunanistan, Portekiz, Polonya gibi Avrupa ülkelerinde yapılan çiftçi eylemlerinin ardından ilk kez İngiltere’de de çiftçiler tarım aletleriyle sokağa çıkmış oldu.

“TARIMIN GELECEĞİ İÇİN SOKAKLARDAYIZ”

Özellikle İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrası çiftçinin rekabet etme gücünün ortadan kalktığını, hükümetin yeterince destek sunmadığını ve marketlerin ucuza ürün elde etme baskısının olduğunu belirten çiftçiler, hükümetin önlem almaması durumunda bu tür eylemleri devam ettireceklerini açıkladı. “Britanya tarımının devamı ve geleceğini korumak için eylemlerimizi sürdüreceğiz” diyen çiftçiler, Londra’da Parlamento önünde kornalar eşliğinde traktörleriyle yavaş hareket ederek dikkatleri üzerine çekti.

Geçtiğimiz aylarda Kent ve Cornwall bölgelerinde de eylem yapan çiftçiler, ilk kez 120 traktörle Londra’da eylem yaptı. Giderek üretim yapamaz duruma gelen Britanya çiftçisi, tepkisini zaman zaman basın aracılığıyla dile getirirken, zaman zaman ürettikleri sütleri yollara dökerek tepki gösteriyorlardı. Bugüne kadar en etkili eylem niteliğinde olan Londra’daki traktörlü protestonun devamının geleceği belirtiliyor.

İHRACAT ZORLAŞTI, İTHALAT KOLAYLAŞTI

Britanya çiftçisinin en büyük şikayetlerinden birisi, üyelikten ayrılması sonrası AB ülkeleriyle yapılan ticaret anlaşmalarının çiftçilerin ihracat amaçlı üretim yapmasını zorlaştırması. Bunun karşısında, başta süpermarketler olmak üzere hükümetin çabalarıyla büyük şirketler Yeni Zelanda’dan koyun ithalatı da dahil birçok ürünü yurtdışından ülkeye sokabiliyor. Destek alamayan çiftçi de, maliyetlerinin de artması sonucunda müşterilerinin yurtdışına yöneldiğini belirterek “hükümet Britanya çiftçisini korumak istiyorsa acil destek paketlerini hayata geçirmeli” diyor.

Kaynak: Evrensel