fbpx

Moskova’da konser salonuna saldırı: En az 40 ölü, 100’den fazla yaralı

Paylaş

Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen en az 40 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı terör eylemi olarak niteledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’nın merkezindeki Crocus City Holl isimli konser salonuna saldırı düzenlendi. Piknik isimli ünlü Rus rock grubu konser verdiği sırada kamuflaj giysili en az üç kişi, içeridekilere ateş açtı. Konser salonundan iki patlama sesi de de geldi.

TASS: 40 KİŞİ ÖLDÜ

TASS ajansı, saldırıda 40 kişinin öldürüldüğünü, 100’den fazla yaralı olduğunu duyurdu.

‘ÇATIDA KURTARILMAYI BEKLEYENLER VAR’

Rus medyasına göre konser salonunun bodrum katına sığınan yaklaşık 100 kişi tahliye edildi. Salonun çatı katında hala kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu belirtildi. Saldırının ardından konser salonunda büyük bir yangın da çıktı.

RUS DIŞİŞLERİ’NDEN ‘TERÖR EYLEMİ’ NİTELEMESİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı hakkında yaptığı açıklamada, “Tüm dünya toplumu bu korkunç suçu kınamak zorunda” ifadelerini kullandı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Dünyanın dört bir yanından sıradan vatandaşlardan Crocus City konser salonunda yaşanan korkunç trajediyle ilgili başsağlığı dileyen telefonlar ve tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan mesajlar alıyor. Rus yetkililer, şu anda tüm çabalar insanları kurtarmak için sarf ediliyor. Tüm dünya toplumu bu korkunç suçu kınamak zorunda!”

Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova da saldırıyı “terör eylemi” olarak niteledi.

70’DEN ÇOK AMBULANS GÖNDERİLDİ

Moskova Valiliği olay yerine 70’den fazla ambulansın gönderildiğini açıklarken, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

HAVALİMANLARI VE TREN İSTASYONLARINDA ÖNLEM

Interfax ajansı, konser salonuna saldıranların Rus Ulusal Muhafızları tarafından arandığını duyurdu. Rus basını, Moskova’daki havalimanları ve tren istasyonlarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu. Başkentte hafta sonu için planlanan etkinlikler de iptal edildi.

ABD: UKRAYNA’YI RUSYA İÇİNDE SALDIRI DÜZENLEMEYE TEŞVİK ETMİYORUZ

Saldırının ardından gözler Ukrayna’ya çevrilirken, olay sırasında basın toplantısı yapmakta olan John Kirby’den “Şu an için Ukrayna’nın Moskova’daki saldırıya dahli olduğuna dair işaret yok” açıklaması geldi. Kirby, Financial Times gazetesinin “ABD’nin Ukrayna’ya Rus enerji altyapısına saldırılara son verme çağrısı yaptığına” dair haberi hakkında gelen soruya, “Ukrayna’yı Rusya içinde saldırı düzenlemeye teşvik etmiyoruz veya bunu yapmalarını sağlamıyoruz” dedi.

RUSYA: ABD ELİNDEKİ BİLGİLERİ AÇIKLASIN

Kirby’nin sözlerine, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan tepki geldi. Zaharova, ABD’nin “Ukrayna’nın saldırıya müdahil olmadığından eminse buna dair bilgileri paylaşması gerektiğini” söyledi. Rus sözcü, “Beyaz Saray, Ukrayna’nın veya Ukraynalıların Moskova’daki terör saldırısına dahli olduğuna dair hiçbir işaret görmediğini söyledi. Washington’daki yetkililer, bir trajedinin ortasında neye dayanarak birilerinin masumiyetine dair sonuçlara varabiliyor?” diye sordu.

UKRAYNA İSTİHBARATINDAN ‘BİLİNÇLİ PROVOKASYON’ İDDİASI

Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov ise “Moskova’daki olaylar Rus gizli servislerinin bilinçli bir provokasyonu” iddiasında bulundu.

ABD’NİN MOSKOVA ELÇİLİĞİ UYARI YAYINLAMIŞTI

ABD Moskova Büyükelçiliği, 7 Mart tarihinde Moskova’daki ABD vatandaşları için terör saldırısı uyarısında bulunmuştu.

Elçiliğin internet sitesinde şöyle denilmişti:

“ABD, aşırılıkçı grupların konserler de dahil olmak üzere Moskova’daki büyük toplantıları hedef almayı planladıklarına dair haberleri takip etmektedir ve ABD vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca büyük toplantılardan kaçınmaları tavsiye edilmelidir.”

Kaynak: Artı Gerçek