fbpx

İsviçre 2023’te toplamda 58 ülkeye savaş malzemesi sattı

Paylaş

Federal Ekonomi Sekreteryası’nın (SECO) açıkladığı güncel bilgilere göre, İsviçreli şirketler SECO’nun onayları doğrultusunda 2023 yılında 58 ülkeye 696,8 milyon frank değerinde savaş malzemesi ihraç etti.

SECO verileri, silah ihracının bir önceki yıla göre yaklaşık %27 oranında daha az olduğunu gösteriyor. Bir önceki dönemde 955 milyon frank değerinde savaş malzemesi ihraç edilmişti.

Verilere göre, 2023 yılında İsviçre’den yapılan toplam ürün ihracatı bir önceki yıla göre yaklaşık %1,2 daha düşük oldu. Savaş silahlarının ihraç oranı, İsviçre ekonomisinin toplam ürün ihracatının %0,18’ini oluşturdu.

En büyük alıcı Almanya

İsviçre’den silah alan ülkelerin başını 168,5 milyon frankla Almanya çekerken, Almanya’yı 73,6 milyon frankla Danimarka, 54,3 milyonla ABD, 53,3 milyonla Suudi Arabistan ve 39,7 milyon frankla Romanya takip etti.

Raporlamada, Almanya’ya çeşitli tipte mühimmat ve mühimmat bileşenlerinin, Danimarka’ya zırhlı tekerlekli araç ve yedek parçalarının, Suudi Arabistan’a ise hava savunma sistemlerine yönelik özel mühimmatın, Romanya’ya zırhlı tekerlekli araçlar ve bunların yedek parçalarının, Hollanda’ya ise çeşitli tipte mühimmat ve mühimmat bileşenlerinin teslim edildiğine yer verildi.

Kıta bazında bakıldığında, 2023 yılında tüm silah ihracatının %76,1’i Avrupa’ya, %12,9’u Asya’ya, %9,6’sı Amerika’ya, %1,2’si Avustralya’ya, %02’si ise Afrika’ya gerçekleşti.

İsviçre savaş malzemeleri Ukrayna’da kullanıdı mı?

İsviçre Savaş Malzemeleri Yasası’nın kriterleri, uluslararası silahlı çatışmaya dahil olan ülkelere savaş malzemelerinin teslimini kapsam dışı bırakıyor. Bu yasa uyarınca İsviçre’nin Ukrayna’ya ve Rusya’ya savaş malzemeleri teslim etmesine izin verilmiyor. Ancak 2023’ün Kasım ayında, savaş mühimmatının Polonya üzerinden Ukrayna’ya ulaştığına dair haberler yayınlanmıştı.

SECO sözcüsüne göre, silah sistemleri için kullanılan malzemelerin üçüncü ülkeler aracılığıyla Ukrayna’ya ulaşıp ulaşmadığını ve ne kadarının ulaştığını ölçmek mümkün değil.

İsviçre, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde yasal olarak tarafsızlık ilkesini takip ediyor. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonrasında da geçerli olmaya devam ediyor.

İsrail’e de silah tedariki sağlandı

SECO’nun açıklamalarına göre 2023 yılında İsrail’e yaklaşık 88 bin frank değerinde savaş malzemesi teslim edildi. Bu malzemelerin, KM 6 (tanklar ve diğer kara araçları) kategorisindeki malzemeler olduğu ifade edildi. İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırısına 2023 sonbaharında başlamıştı.

Kaynak: Haber Podium