fbpx

Almanya’da ırkçılığa ve faşizme karşı yüzbinler sokağa çıkmaya devam ediyor

Paylaş

Almanya’nın birçok şehrinde farklı uluslardan yüz binlerce emekçi, genç, kadın ırkçılığa ve faşist hareketlere karşı alanlardaydı.

Almanya’da aralarında neonaziler ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi yöneticilerinin olduğu bir grubun geçtiğimiz 25 Kasım’da Potsdam yakınlarındaki bir otelde bir araya gelerek milyonlarca göçmeni sınır dışı etmesini içeren “Tersine Göç” (Remigration) planını konuştuğunun açığa çıkmasından sonra başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Hafta içinde değişi kent ve kasabalarda devam eden gösteriler bugün bir kez daha yüzbinleri buldu.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta 200 bine yakın insanın katıldığı ifade edildi. Partiler üstü “Düsseldorfer Appel” (Düsseldorf Çağrısı) inisiyatifi çağrısı yapılan ve Ren ırmağı kenarında yapılan büyük mitingde “Sessiz çoğunluk”, “Bir kez daha susmayacağız”, “Bir kez daha faşizm asla!”, “AfD’den nefret ediyoruz” şeklinde döviz ve pankartlar taşındı.

İnisiyatif adına konuşan Heinrich Fucks, “Insanlık düşmanlarına geçit vermeyeceğiz” dedi. Merkezi tren istasyonundan Ren kenarındaki büyük çayıra kadar yürüyen göstericiler ellerinde Almanya’nın çeşitli ve renkli olduğuna işaret edilerek, ırkçılığa geçit verilmemesi mesajı verildi. Dövizler arasında aşırı sağcı-faşist AfD’nin yasaklanmasını içeren talepler de dikkat çekti

Düsseldorf Belediye Başkanı Stephan Keller (CDU), 1930’larda nazilerin tehlikelerin hafife alındığını ifade ederek, “Aşırı uçlara sesleniyoruz: Bir daha asla çoğunlukta olmayacaksınız!” dedi.

Eyaletin bir diğer önemli eyaleti olan Aachen’de aynı saatlerde düzenlenen mitinge ise polisin verdiği bilgiye göre 20 bin kişi katıldı. Ancak katılımın çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Üniversite kenti olan Aachen’de eyleme katılanlar arasında gençlerin fazlalığı dikkat çekti.

Eyaletin diğer kentleri Bad Salzuflen-Schötmar, Bielefeld, Bocholt, Dinslaken, Waltrop, Troisdorf, Gelsenkirchen, Gummersbach’ta da cumartesi günü binlerce insanın katıldığı miting ve yürüyüşler düzenlendi. Köln’de bir şahsın çağrısıyla yapılan yürüyüşe ise bu sefer bin kişi katıldı. Geçen hafta 70 bin kişi katılmıştı.

Eylemler diğer eyaletler de devam etti. Hessen’de bulunan üniversite kenti Marbug’daki gösteriye 16 bin kişi katıldı. Cumartesi günü Mannheim’de 25 bin, Osnabrück’te 25 bin, Kiel’de 11 bin 500, Rostock’ta 8 bin, Kaiserslautern’de 6 bin kişi katıldı. Protesto gösterileri 3-4 Şubat tarihlerinde devam edecek.

Kaynak: Evrensel