fbpx

İsviçre’nin Fribourg Şehri çalışan kadınlara Regl izni getiriyor

Paylaş

Fribourg Şehir Meclisi Pazartesi akşamı gerçekleştirdiği toplantıda kadınların regl dönemlerinde üç gün ücretli izin kullanma haklarını 49 evet,13 hayır ve 13 çekimser oyla kabul etti. Fribourg feminist kadın hareketinin uzun zamandır dile getirdiği bu talep, SP, Yeşiller ve Yeşil Liberal parti üyeleri tarafından meclise sunulmuştu.

Fribourg’da çalışan kadınlar artık regl dönemlerinde üç gün izin kullanabilecek. Bunun için özel bir sağlık raporu alınması da gerekmiyor. Fribourg Şehir Meclisi Pazartesi akşamı gerçekleştirdiği toplantıda, kadınların regl dönemlerinde üç güne kadar izin kullanabilmelerini onayladı. İzin kullanımı için doktor gidip raporu gerekmiyor.

“La Liberté” gazetesinin belirttiğine göre, bu önlem 49’a karşı 13 oyla ve 13 çekimser oyla kabul edildi.

”Durumun zorluğu gözardı ediliyor”

Şehir Başkanı Thierry Steiert (SP), yönetimin “regl ağrılarının toplumumuzda muhtemelen hala yeterince anlaşılmayan bir gerçek olduğunu, bunun hafife alındığı ve anlaşılmadığı yakın zamanda yayımlanan araştırmaların da gösterdiğini” söyledi.

Fribourg’un Personel Yönetmeliği zaten özel bir sağlık raporu olmadan üç ardışık gün boyunca izin veriyor. Ancak, milletvekillerinden biri Laura Zahnd, “Regl dönemim nedeniyle bunu açıkça söyleyebilmek ve bundan dolayı izin alıyorum diyebilmenin ve bu durumun izin için geçerli bir neden olarak kabul edilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Şu anda adet görenlerden, kendilerini iyi hissetmediklerinde bile çalışmaya gelmeleri bekleniyor ve zaman zaman iş arkadaşları ya da işveren tarafından uygunsuz yaklaşım ve yorumlarla karşılaşabiliyorlar.”

Zürih Şehir Yönetimi de geçen yıl bu yönde bir pilot proje başlatmıştı. Amaç, kadınların “yoğun” ve “düzenli” regl ağrıları durumunda ayda bir ila beş gün arasında ücretli izin alabilmeleri.