fbpx

Fransa Anayasa Konseyi yeni göçmen yasasındaki maddelerin yarısının Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti

Paylaş

Fransa Anayasa Konseyi, yeni göçmen yasasının bazı maddelerini iptal etti. Mahkeme, yasadaki maddelerin yaklaşık yarısının Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

Fransa’da anayasa mahkemesi konumunda bulunan Anayasa Konseyi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un parlamentodan geçirebilmek için aşırı sağcı partilerin desteğini almak zorunda kaldığı ve göçmenlere yönelik kısıtlamaları sertleştiren tartışmalı göçmen yasasının önemli bir kısmını iptal etti.

Mahkeme, yasadaki maddelerin yaklaşık yarısının Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

Fransa’nın en üst mahkemesinin iptal ettiği düzenlemeler arasında aile birleşimi ve öğrencilere oturum izni ile ilgili maddelerin yanı sıra Fransa’da yasadışı biçimde oturmanın suç haline getirilmesi de bulunuyor.

Anayasa Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, göç yasası kısmen onaylanırken, yasayı oluşturan 86 maddeden 30’dan fazlasının çıkarılması kararlaştırıldı.

Konsey, aile birleşimi koşullarını zorlaştıran ve yabancılar için kira yardımı gibi sosyal yardımlara erişimi Fransa’da geçirdikleri süreye bağlayan maddelerin yasadan çıkarılmasına hükmetti.

Parlamento tarafından göç kotalarının oluşturulmasını öngören düzenlemelerin yasadan çıkarılmasına karar veren Anayasa Konseyi, parlamenterlerin göçle ilgili kota belirleme yükümlülüğü olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı öğrencilerden depozito alınmasını kapsayan madde de yasadan çıkarıldı. Bu depozitoyla, yabancı öğrenci hakkında Fransız topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında dönüş masraflarının karşılanması hedefleniyordu.

Anayasa Konseyi ayrıca, göç yasasında Fransa’da doğan yabancıların vatandaşlık şartlarına değişiklik getiren maddeye de onay vermedi.

Yasadan çıkarılan bu madde kapsamında, ülkede doğan yabancı ailelerin çocuklarına 16-18 yaşlarında vatandaşlık başvurusunun zorunlu kılınması isteniyordu.

Göç yasasının Anayasa Konseyi’nden çıkan son haliyle yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.