fbpx

NATO Rusya’ya karşı 90 bin askerin katılacağı tatbikat yapacak

Paylaş

NATO, tarihinin en büyük tatbikatlarından birine hazırlanıyor. SSCB’nin dağılmasından bu yana en büyük NATO tatbikatı olacağı ilan edilen tatbikata 90 bin asker katılacak.

NATO, Rusya’ya karşı tarihinin en büyük tatbikatlarından birine hazırlanıyor. Sovyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasından bu yana en büyük NATO tatbikatı olacağı ilan edilen tatbikata 90 bin askerin katılacağı açıklandı. Tatbikatın gelecek hafta başlayacağı duyuruldu.

NATO Avrupa Komutanı Christopher Cavoli, önceki gün Brüksel’de NATO Askeri Komisyonu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Steadfast Defender” (Sarsılmaz Savunmacı) adıyla düzenlenecek tatbikatın asıl olarak Rusya’ya yakın bölgelerde olacağını da kaydetti.

Cavoli, 31 NATO üyesi ve aday ülke İsveç’ten yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın mayıs sonuna kadar süreceğini söyledi. Cavoli, “İttifak, güçlerini Kuzey Amerika’dan Atlantik ötesine hareket ettirerek Avrupa-Atlantik alanını takviye etme kabiliyetini gösterecek.” dedi.

Tatbikat, Rusya’nın bir NATO üyesine saldırması durumunda, 5. Madde’nin devreye konulması durumunda askeri olarak nasıl hareket edilmesini içeriyor.

NATO’nun 5. Maddesi’nde, “Bir üye ülkeye yapılan saldırı bütün üye ülkelere yapılmış saldırı” olarak kabul ediliyor ve karşı harekat başlatılıyor. Bu durumda bütün üye ülkelerin belirlenecek saldırı planına dahil olması zorunlu.

90 bin askerle yapılacak tatbikatın NATO’ya yeni üye olan Finlandiya topraklarını da kapsaması bekleniyor.

NATO en son en büyük tatbikatı 51 bin askerin katılımıyla 2018’de Norveç merkezli olarak Kuzey Avrupa’da yapmıştı.

NATO tarihinin en büyük tatbikatı ise 1988’de 125 bin askerin katılımıyla yapılmıştı.