fbpx

Fransa’da hükümetin göç yasası protesto edildi

Paylaş

Fransa’da hükümetin göçmenlere karşı sert kuralları içeren ve aşırı sağın desteği ile kabul edilen göç yasası Paris’te protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce kişi hükümetin aşırı sağın oylarıyla Parlamentodan geçirdiği göç yasa tasarısına karşı eylem yaptı.

400’den fazla dernek, sendika ve siyasi partinin çağrısıyla binlerce kişi, soğuk havaya rağmen göç yasasına karşı sokağa indi.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle, Clichy Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Yasa nedeniyle ülkedeki göçmenlerin ayrımcılığa uğrayacağı belirtilen eylemde ırkçı yasadan vazgeçilmesi istendi. “Irkçılık, Sömürgecilik, Faşizmden Oluşan Toplumu İstemiyoruz”, “Burada Çalışıyoruz, Burada Yaşıyoruz, Burada Kalıyoruz” yazılı dövizler taşıyan kitle, “Evraksızlarla Dayanışma” sloganları attı.

yleme Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekilleri Mathilde Panot, Thomas Portes, Carlos Martens Bilongo, Hadrien Clouet, Daniele Obono dahil çok sayıda siyasetçi de katıldı. Milletvekili Clouet AA’ya yaptığı açıklamada yasayı “son derece utanç verici” olarak niteledi. Göç yasası yürürlüğe girdiği taktirde, Fransız vatandaşları ile göçmenlerin aynı sosyal haklara sahip olamayacağını, göçmenlerin olağanüstü uygulamalara tabi tutulacağını belirtti.

Eyleme katılan Maren, Fransa’da kaldığı 1 yıllık sürede kira yardımından faydalandığını ancak bu yasayla kira yardımına erişmek için göçmenlerin 5 yıl beklemesi gerekeceğini belirterek, özellikle çocuğunu tek büyüten anneler için bu durumun zor olacağını vurguladı.

TASARIDA NE VAR?

Ülkede yaşayan göçmenlere kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan göçmenler Fransa’ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek. Aynı şekilde bir işi olan göçmenler ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

Yasaya göre güvenlik güçlerine karşı suç işlediği iddia edilenler çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören yasa, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor.

Fransa’da doğan göçmen ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek. Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıracak olan yasa kapsamında, eğitim için Fransa’ya gelen göçmen öğrencilerden depozito alınacak. 

Kaynak: Evrensel