fbpx

2023’te Kuzey Afrika’dan İspanya’ya geçmeye çalışırken 6 bin 618 mülteci hayatını kaybetti

Paylaş

Sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras (Yürüyen Sınırlar), 2023’te Kuzey Afrika’dan İspanya’ya gitmeye çalışırken 6 bin 618 mültecinin denizde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İspanyol sivil toplum kuruluşu (STK) Caminando Fronteras (Yürüyen Sınırlar), 2023’te Kuzey Afrika kıyılarından çıkarak İspanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerden 6 bin 618’inin yolculuk sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Caminando Fronteras, “Yaşam Hakkı İzlemesi” raporunu Madrid’de kamuoyuyla paylaştı. Göçmenler açısından 2023’ün “en öldürücü yıl” olduğunu vurgulayan Caminando Fronteras, bir önceki yıla oranla yaklaşık 3 kat artışla 6 bin 618 göçmenin İspanya kıyılarına gelmeye çalışırken denizde boğularak ya da yolculuk sırasında susuzluktan ve açlıktan öldüğünü bildirdi.

Kuzey Afrika ve İspanya arasındaki sularda geçen yıl her 18 dakikada 1 düzensiz göçmenin ölümüne denk gelen bir istatistiğin çıktığına işaret eden yetkililer, toplamda 17 ülkenin vatandaşı olan ölen göçmenlerden 363’ünün kadın, 384’ünün de çocuk olduğu bilgisini paylaştı.

Raporda, Kuzey Afrika kıyılarından İspanya’ya doğru yapılan göçte en çok kullanılan güzergahın Kanarya Adaları deniz yolunun 6 bin 7 ile en fazla göçmenin hayatını kaybettiği bölge olduğu ifade edildi.

Göçmen ölümlerinin geri kalanı Cezayir-İspanya arasındaki güzergahta (434), Cebelitarık boğazında (147) ve Alboran Denizi’nde (30) oldu.

Caminando Fronteras’ın verilerine göre, 2023’te Kuzey Afrika’dan İspanya’ya doğru yola çıkan göçmen taşıyan tekne veya botlardan 84’ü yolculuk sırasında batarak, tüm yolcuları kayıp olarak istatistiklere geçti. Bu kayıp yolcular da raporda ölü sayıları içine dahil edildi.

Göçmenlerle ilgili 2007’den bu yana düzenli olarak her yıl rapor hazırlayan Caminando Fronteras, 2022’de ölen göçmen sayısını 2 bin 390 olarak açıklamıştı. 

Kaynak: AA