fbpx

Nazilerin yağmaladığı “Adem ve Havva” tablosu Hollandalı- Yahudi varisine iade edildi

Paylaş

Hollandalı- Yahudi sanat simsarı Jacques Goudstikker’in koleksiyonundan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından yağmalanan ‘Adem ve Havva’ tablosu, bağışlandığı müzenin personelinin fark etmesi üzerine Goudstikker’in tek varisine iade edildi.

Hollandalı sanatçı Cornelis van Haarlem’e atfedilen ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından ünlü Hollandalı-Yahudi sanat simsarı Jacques Goudstikker’in koleksiyonundan yağmalanan 16. yüzyıla ait ‘Adem ve Havva’ tablosu gerçek sahibine iade edildi.

Tablo, Goudstikker’in gelini ve yaşayan tek varisi olan Marei von Saher’e, eseri bağış olarak alan Fransa’nın Autun kentindeki Musée Rolin’deki personelin, eserin arkasında merhum tüccara ait olduğunu belirten bir etiketi fark etmesi üzerine iade edildi. Bunun üzerine müze, eserin kaynağından habersiz olan bağışçıyla birlikte hareket ederek eseri von Saher’e iade etti.

Davayı yürüten avukat Yaél Weitz, Observer’a yaptığı açıklamada, “Müze gerçekten de bir müzeye yakışır şekilde davrandı; aileyle temasa geçtiler, bunu adil ve doğru bir şekilde çözmek için doğru olanı yaptılar. Diğer müzelerin de ileride yapacağını umduğumuz bir şekilde davayı ele aldılar.”

ArtForum’un aktardığı habere göre, 19. yüzyılda, eski ustaların eserlerinden oluşan yaklaşık 1.400 parçalık bir koleksiyona sahip olan Goudstikker, savaş koşulları nedeniyle 1940 yılında Avrupa’yı terk etmek zorunda kaldı. Bir kargo gemisiyle Manş Denizi’ni geçerken geçirdiği kazada öldü; karısı ve oğlu Kuzey Amerika’ya sağ salim ulaşmayı başardı ancak eserleri zorunlu bir satışla Hitler’in ikinci adamı Hermann Göring’in eline geçti.

Bunların bir kısmı Hollanda hükümetine iade edildi ve von Saher sekiz yıl boyunca bu eserleri elde etmek için çalıştıktan sonra, Goudstikker’in koleksiyonunu katalogladığı küçük siyah bir defterden izini sürerek 2006 yılında yaklaşık 200 tanesini geri aldı.

Musée Rolin 13 Aralık’ta tablonun ve von Saher’e iade edilmesine yardımcı olanların anısına bir takdim töreni düzenledi.