fbpx

17+ Alevi Kadınlar: Maraş katliamı 45. yılında ancak hala güncel!

Paylaş

17+ Alevi Kadınlar grubu Maraş Katliamının 45. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayımlayarak katliam zihniyetinin hala aktüel olduğuna dikkat çekti.

Maraş Katliamının bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi ve Alevilerin maddi birikimlerine el koymayı hedeflediğinin altı çizilen açıklamada, “Alevisizleştirilme” politikalarının Ortaca, Sivas, Malatya gibi diğer Alevi bölgelerinde de sürdürüldüğü belirtildi.

17+ Alevi Kadınların yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Maraş katliamı 45. yılında ancak hala güncel!

Maraş katliamının diğer Alevi katliamlarında olduğu gibi Alevi toplumunu ve Aleviliği yok etmeyi, yok edemezse asimilasyon politikaları ile kontrolü altına almak isteyen devlet geleneğinin izlerini taşıdığını biliyoruz. Aleviler, tarihçiler, bilim insanları, siyasetçiler bunları açık açık her yerde dillendiriyor.

Her katliam gibi Maraş katliamının etkileri de yaşandığı günlerle sınırlı değil.

Katliamı yaşayanlar, katliamda yakınlarını yitirenler, manevi ve maddi olarak yaralananlar ve bir bütün olarak Alevi toplumu katliamın etkilerini 45 yıldır yaşamaya devam ediyor.

Demografik yapının değiştirilmesini hedefleyen, Alevilerin ve Alevilik inancına sahip olan, seküler, devrimci bir topluma karşı organize edilmiş katliamın adıdır Maraş katliamı.

İslamcı ve Türkçü yapıların kullanılarak ülkeyi tekçilleştirmek hedefiyle Türk İslamcı geleneğin yönettiği planlı organizasyondur.

Maraş katliamında da diğer Alevi katliamlarında olduğu gibi Alevileri yaşadıkları yerlerden göç ettirip onların topraklarına, taşınır taşınmaz mülklerine el konarak servet transferi yapılmıştır.

Aynı zamanda Aleviler yoksullaştırılmakla, yaşadıkları topraklardan uzaklaştırılmakla kalmamış, ülkede Alevilerin çoğunlukta olduğu iller

“Alevisizleştirilmeye” çalışılmıştır. Bu politika yıllarca sürdürülmüştür, sürdürülmeye de devam ediyor. Ortaca, Sivas, Malatya gibi diğer Alevi katliamları buna örnektir.

Toplumun hafızası kolay kolay silinemiyor, silinmiyor.

Sessiz kalınsa da muhakkak bir gün bir yerden bir dal kıpırdamaya başlıyor.

Aleviler yaşadıklarını konuşuyor, dillendiriyor, failleri ve esas sorumluları tanıyor. Asla affetmiyor!

Bilinmelidir ki, katliam ile yüzleşmeyen toplum ve iktidarlar (katliamdan bu yana değişen tüm iktidarlar buna dahil) insanlık suçu eylemini sahiplenmektedir.

Katliam ile arasına mesafe koymayanlar onu bir miras gibi sahiplenmiş oluyor.

Alevilere yönelik katliamlar ile yüzleşme ve etkin muhakeme edilmeden, yani tüm sorumlular yargılanmadan, bu toplumda ne sulh olur ne de toplumsal eşitlik sağlanır.

Yeni katliamlar olmaması için, devlet katliamlarla gerçekten yüzleşmeyi hedeflemeli, Alevilerden özür dilemeli, yargı önünde HESAP vermelidir.

Tekçilikten vazgeçip, çoğulcu, katılımcı ve birlikte yaşam koşullarının oluşması için sorumluluktan kaçmamalı, gerekli düzenlemeleri, üzerine düşenleri daha da gecikmeden yerine getirmelidir.

Maraş’ta günlerce süren organize katliamı yaşayan ve katledilen canları saygıyla anıyoruz.

Katliamdan yaralı kurtulan, manevi olarak yaralanan herkesle birlikteyiz, yalnız değiliz diyoruz.

Maraş katliamını etinde, kemiğinde, ruhunda hisseden tüm canları daha güçlü ve daha örgütlü olmak için daha da bir arada durmaya çağırıyoruz.

Maraş katliamının üzerinden geçen seneler, tüm insanlık suçları gibi, hafızamızda ve kalplerimizde dün gibi.

17+ Alevi Kadınlar