fbpx

Dilan Yeşilgöz, Wilders’li koalisyona göz kırptı: Parlamentoda destekleriz

Paylaş

Hollanda seçimlerinde 10 puan kaybeden eski iktidar partisi VVD’nin lideri Dilan Yeşilgöz, aşırı sağcı Geert Wilders’in merkez sağ partilerle koalisyon kurması halinde güven oylamasında ‘evet’ oyu vereceklerini açıkladı: “İşbirliğinin tam şekli çözülür.”

Hollanda’da ırkçı ve göçmen karşıtı Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi’nin birinci sırada tamamladığı seçimlerin ardından resmi koalisyon görüşmeleri bugün başladı. Seçimlerde Wilders’le baş etmek adına göçmen karşıtı bir kampanya yürütme hatasına düşüp bu sonucun önünü açmakla eleştirilen Dilan Yeşilgöz, ilk görüşmenin ardından olası bir merkez sağ koalisyona parlamentoda destek vereceğini açıkladı.

Seçimlere Dersimli bir siyasetçi olan Yeşilgöz’ün liderliğinde giren eski merkez sağcı iktidar partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 10 puan kayıpla oylamayı üçüncü sırada bitirdi. Hollanda basınında, Yeşilgöz’ün Wilders’in yükselişini engellemek için göçmen karşıtı bir strateji benimseyerek hataya düştüğü, seçmenlerin “gerçeği varken sahtesine oy vermeyerek” aşırı sağı birinci sıraya taşıdığı yorumları yapılmıştı.

‘Çok istekliyiz’ mesajı

Sol ittifakın ise ikinci sıraya yerleştiği 22 Kasım seçimleri sonrasında, Wilders’in 150 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu garantileyip hükümet kurabilmesi için zorlu pazarlıklar yapması gerekiyor. Aşırı sağcı liderin “nabız yoklamak” üzere görevlendirdiği eski İşçi Partili bakan Ronald Plasterk, liderlerle görüşmelere bugün başladı.

Yeşilgöz ise Plasterk ile görüşmesinden sonra yaptığı sosyal medya paylaşımında, Wilders’in aşırı sağcı partisi PVV’nin yanı sıra seçimi dördüncü bitiren NSC ve Çiftçi-Vatandaş Hareketi (BBB) tarafından kurulacak bir “merkez sağ” hükümeti desteklemeye “çok istekli” olacağını belirtti. Bu üç partinin toplam koltuk sayısı 64’te kalırken, Yeşilgöz VVD’nin işbirliğinin “tam olarak ne şekilde olacağının daha sonra netleştirilebileceğini” söyledi.

Paylaşımında “Seçmenler, merkez sağ bir koalisyon konusunda güçlü bir tercih ortaya koydu. Biraz evvel elçiye [Plasterk], VVD’nin bu koalisyonu mümkün kılmaktan memnun olacağı bilgisini verdim” diyen Yeşilgöz şöyle devam etti:

“VVD, göçün azaltılması, daha fazla konut inşa edilmesi ve ev harcamalarının maliyetinin düşürülmesi gibi önemli konuların düzenlenebilmesi için Temsilciler Meclisi’nden bir PVV, NSC ve BBB koalisyonu desteklemeye oldukça istekli.

İşbirliğinin tam olarak nasıl şekil alacağını birlikte çözebiliriz. Gelin bu işe hızlıca birlikte başlayalım!”

Merkez solun olası koalisyonunu kilitledi

Yeşilgöz, ikinci paylaşımında da seçimleri ikinci bitiren merkez sol ittifakının kuracağı olası bir koalisyonun sandıktan çıkan sonucu yansıtmayacağını savundu. VVD olarak böyle bir koalisyonu seçimin mantıksal bir sonucu olarak görmediklerini söyleyen Yeşiilgöz, “Bu nedenle Temsilciler Meclisi’nden bunu mümkün kılmayacağız” ifadelerini kullandı.