fbpx

Almanya göçmenlere karşı kucaklayıcı yaklaşımını sonlandırıyor mu?

Paylaş

Almanya’da koalisyon hükümetinin bölgesel seçimlerde aldığı yenilgiler hükümet üzerinde baskı oluşturuyor.

Almanya, 2015-2016 yıllarında Avrupa ülkelerinin karşılaştığı göçmen krizi sırasında, ülkeyi yabancı akınına açmasıyla bilinen dönemin başbakanı Angela Merkel’in liderliğinde “iyimserliğin kaynağı” olarak gösterildi.

Merkel’in liderliği ve açık kapı politikası altında ülke 2015-2016 yılları arasında 1,2 milyondan fazla mülteci ve sığınmacıyı kabul etti.

Ancak yasa dışı göçün yeniden yükselişe geçtiği şimdilerde Almanya, kendini farklı bir konumda buluyor. 

Bir zamanlar övündüğü “hoş geldin kültürüne” de (Willkommenskultur) sırtını dönmek zorunda kalıyor.

Başbakan Olaf Scholz, Der Spiegel gazetesine verdiği mülakatta, “Almanya’ya düzensiz göçü sınırlandırıyoruz. Çok fazla insan geliyor. Daha fazla insanı, daha hızlı sınır dışı etmeliyiz.” ifadelerini kullandı. 

Başbakan Olaf Scholz, Almanya’nın ülkede kalma hakkına sahip olmayan göçmenleri “büyük ölçekte” sınır dışı etmeye başlaması gerektiğini söyledi.AP

Scholz, Almanya’nın ülkede kalmasına izin verilmeyen göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırması gerektiğini dile getirdi. 

Bu ifadelerden sadece birkaç gün sonra Alman Kabinesi, sığınmacıların sınır dışı edilme sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan bir yasa teklifine onay verdi. 

Siyaset bilimci ve SPD Temel Değerler Komisyonu üyesi Michael Bröning, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Söylemlerde ve politikada göç rakamlarını düşürme hedefine yönelik kayda değer bir değişiklik var.” diyor ve ekliyor:

“Önerilen adımlar arasında sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılması, insan kaçakçılarına daha ağır yaptırımlar uygulanması, geçici sınır kontrollerinin yeniden tesis edilmesi, menşe ülkelerle daha fazla ikili anlaşma yapılması ve güvenli kabul edilen ülkeler listesinin genişletilmesi yer alıyor. Özetle, Almanya’nın 2015’te tanık olunan benzersiz ‘hoş geldin kültürünün’ sona erdiğine işaret eden ciddi bir politika değişikliğidir.”

Kaynak: Euronews