fbpx

6 Yaşındaki çocuğa cinsel istismara 30 yıl hapis cezası

Paylaş

İsmailağa Cemaati üyesi Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.’nin, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikâhla kıyılması ve H.K.G’nin cinsel istismara maruz kalmasıyla ilgili davada karar çıktı. Mahkeme İstekli’ye 30 yıl, baba Gümüşel’e 20 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Tutuksuz yargılanan anne Gümüşel hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkarıldı.

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, Kadir İstekli ile dini nikahla 6 yaşındayken evlendirdiği kızının yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı iddialarına ilişkin yürütülen davada karar açıklandı.

Mahkeme İstekli’ye 30 yıl, baba Gümüşel’e 20 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Tutuksuz yargılanan anne Gümüşel hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkarıldı.

Dava ilk olarak, Aralık 2020’de, BirGün gazetesinden Timur Soykan’ın yaptığı haberle kamuoyunun gündemine gelmişti.

Haberde, “İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin, 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara uğradığı, 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği, 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı” ifade ediliyordu.

Gazetedeki devam niteliğindeki haberde ise “H.K.G’nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sunduğu” aktarılıyordu.

Kararın açıklanmasının ardından duruşmaya gözlemci olarak katılan Baro Başkan ve yöneticileri tarafından Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

“H.K.G’nin cesareti kız çocuklarımız için yaratılmak istenen karanlığa ışık olsun

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk yaptığı açıklamada, “olay kamuoyuna yansıdığı ilk günden bu yana olayın takipçi ve yönlendiricisi olduk. Şikayetimiz üzerine istimara uğrayan H.K.G.’nin kemik yaşı tespitinde yapılan hilelere ilişkin dosya yeniden açıldı. Yargılaması devam eden o dosyanın da sonuna dek takipçisiyiz” dedi.

Av. Bahar Ünlüer Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu davada yargılama boyunca koskoca bir cemaatin, ailesinin elbirliği ile 6 yaşında bir çocuğu istismarını gördük. Dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle süreç boyunca çok az bilgi verebilsek de gerek İstanbul Barosu gerekse tüm Türkiye’den Barolarımız, Barolar Birliği, TUBAKKOM, STK avukatları, Siyasi Parti milletvekilleri takibi hiç bırakmadık. . H.K.G. de böylesine kapalı bir cemaatten tek başına şikayetçi olabilecek kadar cesur bir kadın. Bu cesareti kız çocuklarımız için yaratılmak istenen karanlığa ışık olsun. Bizlerde yaratılmak istenen bu karanlığa asla izin vermeyeceğimizi,  Cumhuriyet Meşalesini 100.yılında daha da yükseğe çıkartacağımızı sizler aracılığı ile duyurmak isteriz”

İndirim uygulanmadı

İstanbul Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu da sanıklar Kadir İ., Yusuf Ziya G. ve Fatıma G.’e verilen hapis cezalarına ilişkin detaylar hakkında bilgi verdi.

Avukat Birsen Baş Topaloğlu, “Mahkeme, sanık Kadir İ’ye ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 20 yıl, ardından da zincirleme suç olması nedeniyle yarı oranında artırarak 30 yıl hapis cezası verdi. Herhangi bir indirim uygulamadı. Sanık babaya ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 16 yıl, bunu 1/4 oranında arttırarak sonuç olarak 20 yıl hapis cezası verdi. Yine indirim uygulanmadı. Sanık anneye ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 16 yıl, 1/4 oranında arttırarak 20 yıl hapis cezası verdi. Anneye 62. maddeden yani takdiri indirim uygulayarak neticeden 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca anne için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıktı” dedi.

 “Artık kimse susmasın”

Kararın ardından Anadolu Adliyesi’nin önünde açıklama yapan CHP Trabzon Milletvekili Av. Sibel Suiçmez, “Mahkeme, Cumhuriyetin 100. yılını kutlamaya birkaç gün kalmışken bu noktada çok anlamlı bir karar verdi. Bu karar tüm çocuklar için, tüm kadınlar için umut kararı oldu. Artık kimse susmasın, herkes konuşsun. Bizler yani barolar, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, siyasi partiler alanda çalışıyoruz. Çoklukla gördüğümüz şey şudur ki, özellikle cemaat ve tarikatlarda çocuğun cinsel istismarına maruz kalma durumlarında, çocukların ilk önce çıkan sesleri aileleri tarafından kıstırılmaktadır. Zaman zaman aciz kaldığımız bu nedenle dosyalarımız olmaktadır. Bu olayda cesaretiyle Türkiye’ye umut olan herkesin konuşması gerektiğini söyleyen H.K.G.’ye çok şey borçluyuz” dedi.

Kaynak: Eşitlik Adalet Kadın Platformu