fbpx

Stuttgart’te binler haykırdı: Adalet ve iklim korunmalı

Paylaş

Almanya Stuttgart’ta çevre kirliliği ve iklim değişikliğine karşı düzenlenen ve  13. eyleme  grevleri devam eden ver.di sendikasına üye işçiler de katıldı. Eylemde; “Adalet ve iklim korunmalı” denildi

Almanya başta olmak üzere bir çok avrupa ülkesinde uzun bir zamandır devam eden ve gençliğin dinamo görevini üstlendiği iklim değişikliğine karşı eylemler canlılığı ve coşkusuyla devam ediyor.

Çevre kirlliği ve iklim değişikliğine karşı düzenlenen 13. Eylem dün bir kez daha bir çok ülke ve onlarca merkezde yüzbinlerin katılımı ile gerçekleştirildi. Stuttgart şehir merkezinde saat 14 de başlayan miting ve yürüyüşe yedi binden fazla kişi katıldı. Toplumun her kesimi ve her yaştan insanın katıldığı eylemde 10 yaşındaki çocuktan 70 yaş üzerindeki katılımcılar, gençler, kadınlar ve işçilerin olması dikkat çekti.

Fridays for Future hareketi bu eylemde sadece iklim değişikliğini değil sosyal adalet konusunu da gündemine aldı. Sahne görvelileri ve yürüyüşün güvenliğinden sorumluların hepsi gençlerden oluşmuştu. 14 – 30 yaş arası görevliler gayet sakin ama bir o kadar coşkulu ve heyecanlı büyüklere bize güvenildiğinde neler yapabileceğimizi göreceksiniz dercesine düzenli bir biçimde eylemi yönettiler.

GREVDEKİ İŞÇİLER PANKARTLARI İLE EYLEMDEYDİ 

Stuttgart eyleminde dikkat çeken bir nokta ise sahneden üç kol halinde yürünmesi ve bunlardan birisinin emek kolu olmasıydı. Grevleri devam eden ver.di sendikasına üye işçiler bayrakları, pankartları ile yürüyüş kolunda saf tutarak tutarak dayanışmanın güzel bir örneğini sergilediler. Daha iyi çalışma koşulları, toplu taşımacılığın teşvik edilmesi, barış istemi ve Iran’daki kadın hareketi sahnede değinilen konular oldu.

Fridays for Future Stuttgart basın sorumlusu Dennis Landgraf, “”Bugün dünya çapında fosil çağının sona ermesi için gösteri yapıyoruz! Bu,tüm fosil mega projelerinin durdurulması gerektiği anlamına geliyor! Aynı zamanda, dünyanın en büyük ikinci yağmur ormanı, altında yatan petrolü çıkarmak için Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yok edilecek. Fosil enerjilere, baskıya ve sömürüye dayalı bir sistem ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

7000 kişinin katıldığı mitingin kapanışında 15 yaşındaki gencin yaptığı ‘’Gelin sokaklarda bize katılın, çünkü değişimi ancak hep birlikte yaratabiliriz’’ çağrısı dikkat çekti.

Kaynak: Evrensel