fbpx

Libya’da sel felaketi: 1500’den fazla kişi öldü, 7 bin kişi kayıp

Paylaş

Libya’nın doğusundaki Derne kentinde şiddetli yağışlar nedeniyle 1500’den fazla kişi hayatını kaybetti, kayıp kişi sayısı ise 7 bine ulaştı. Libya Başbakanı, uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Libya İçişleri Bakanı Ebu Zeribe, AlHadath televizyonuna yaptığı açıklamada, Derne kentinde şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybeden 1500’den fazla kişinin cesedinin bulunduğunu, kayıp kişi sayısının ise 7 bine ulaştığını belirtti.

Libya Başbakanı Dibeybe, selden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

AA muhabirine konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Milletvekili ise sadece Derne kentinde 1500’den fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Daha önce sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 27’ye yükseldiği bildirilmişti.

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu.

Orta Akdeniz’de etkili olan “Daniel” fırtınası Libya’nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkilemişti.

Libya’nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem almıştı.

ULUSLARASI YARDIM

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye, Libya halkının yanındadır. AFAD’ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır” bilgisini verdi.

AFAD’ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından personelinin saha çalışmalarına katılacağını bildiren Erdoğan, “Personelimizin içerisinde 65 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi, barınma ve insanı yardım malzemelerinin kurulum ve dağıtım çalışmalarında yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK mensupları yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA