fbpx

2023’te AB’ye iltica arttı, Türkiye’den gelenlerin kabul oranı düştü

Paylaş

2023 yılının ilk 6 ayında Avrupa Birliği’ne yapılan iltica başvuru sayısında yüzde 28 oranında artış yaşandı. Türkiye’den gelen ilticacıların başvuru kabul oranında iste düşüş gözlendi. 

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın verilerine göre 2023 yılının ilk 6 ayında iltica başvuru sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 arttı. Ocak-Haziran ayları arasında AB ülkelerine toylam 519 bin kişi iltica başvurusunda bulundu.

AB’ye yapılan iltica başvurularının yüzde 44’ünü sırasıyla ilk beşe giren Suriye, Afganistan, Venezuela, Türkiye ve Kolombiya’dan gelen sığınmacılar oluşturdu. 

Başvuru ile karar arasındaki sürenin arttığına dikkat çeken AB İltica Ajansı, Ocak ayından bu yana işleme alınan başvuruların, 2022 yılına göre, yüzde 34’ünün henüz sonuçlandırılmadığını not düştü. Bu yıl işleme konulan ve sonuca bağlanan kararların kabul oranı ise yüzde 41 olarak kaydedildi.

2023 yılının ilk altı ayında en çok başvuru yüzde 30 ile Almanya’ya yapılırken, yüzde 17 ile İspanya ikinci ve yüzde 16 ile Fransa üçüncü sırada yer aldı. 

AB’ye iltica eden Suriyelilerin kabul oranı yüzde 95 olarak gösterilirken, Afgan mültecilerin kabul oranı ise yüzde 58 oranında bildirildi. 

Türkiye’den gelenlerin yaptığı iltica başvurularında kabul oranı 2019 yılından beri düzenli bir düşüş gösterdiği belirtilen raporda, bu yılın ilk altı ayında iltica eden Türkiyelilerin sadece yüzde 28’inin kabul kararı aldığı ifade edildi. AB İltica Ajansı, Ocak ayından bu yana iltica başvurusunda bulunan Türkiyelilerin sayısını 34 bin 25 kişi olarak duyurdu.