fbpx

Henry Kissinger, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü: ‘Eski dostumuzu asla unutmayacağız’

Paylaş

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger bugün Çin lideri Şi Cinping ile Pekin’de bir araya geldi. Şi görüşmede “Çin ve Amerika Birleşik Devletleri bir kez daha bir yol ayrımında ve her iki taraf da bir kez daha bir seçim yapmak zorunda” dedi.

Artı Gerçek – ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin’de bir araya geldi. 100 yaşındaki deneyimli diplomat Kissinger geçtiğimiz günlerde Pekin’de bulunduğu sırada Çin’in en üst düzey diplomatı olan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ve Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile de bir araya gelmişti.

Şİ: ÇİN VE ABD BİR KEZ DAHA BİR YOL AYRIMINDA

Çin Devlet Başkanı Şi, Diaoyutai Devlet Konukevi’nde bir araya geldiği Kissinger’ı “eski dost” diye selamladı. Devlet medyasına göre Şi, Kissinger’a “Çin halkı dostluğa değer verir ve biz eski dostumuzu ve Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesine ve Çin ve Amerikan halkları arasındaki dostluğun pekiştirilmesine yaptığınız tarihi katkıyı asla unutmayacağız” dedi.

“Bu sadece iki ülkeye fayda sağlamakla kalmadı, aynı zamanda dünyayı da değiştirdi” diyen Çin lideri, “Dünya şu anda bir asırdır görülmemiş değişimler yaşıyor ve uluslararası düzen muazzam bir değişim geçiriyor. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri bir kez daha bir yol ayrımında ve her iki taraf da bir kez daha bir seçim yapmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Kissinger ise Şi’ye kendisini 1971 yılında dönemin başbakanı Zhou Enlai ile bir araya geldiği Diaoyutai Devlet Konukevi’nin beş numaralı binasında ağırladığı için teşekkür etti. 100 yaşındaki ABD’li diplomat, “Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, dünya barışı ve toplumlarımızın ilerlemesi için merkezi bir öneme sahip olacaktır” dedi.

ÇİN SAVUNMA BAKANI Lİ VE ÜST DÜZEY DİPLOMAT WANG Yİ İLE GÖRÜŞTÜ

Devlet haber ajansı Şinhua, Kissinger’ın salı günü Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’ya “günümüz dünyasında zorluklar ve fırsatların bir arada bulunduğunu ve hem ABD hem de Çin’in yanlış anlamaları ortadan kaldırması, barış içinde bir arada yaşaması ve çatışmadan kaçınması gerektiğini” söylediğini duyurdu. Çin Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre ise Li, Kissinger ile yaptığı görüşmede, ABD’nin daha doğru bir stratejik muhakemeye sahip olması gerektiğini belirterek, “Çin’in izlediği barışçıl kalkınma yolu, dünya için felaket değil bir nimettir” ifadesini kullandı. Çin ve ABD’ye, dünyanın refahını ve istikrarını birlikte sürdürmesi için dünyanın umut bağladığını vurgulayan Li, ABD’deki “bazı kişilerin” Çin-ABD ilişkilerinin düşük bir noktada seyretmesine neden olmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Li, iki ülke arasındaki “karşılıklı bağımlılık” gerçeğinin göz ardı edildiğini, kazan-kazan işbirliğinin bozulduğunu ve dostane iletişim atmosferinin yok edildiğini söyledi.

Kissinger Çarşamba günü de Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi ile bir araya gelmişti. Wang, “ABD’nin Çin’e yönelik politikasının Kissinger tarzı diplomatik bilgeliğe ve Nixon tarzı siyasi cesarete ihtiyacı var” ifadelerini kullanmıştı.

1971’DE GİZLİCE ÇİN’İ ZİYARET ETMİŞTİ

1969-1977 döneminde ABD başkanları Richard Nixon ve Gerald Ford hükümetlerinde, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Henry Kissinger, 1970’lerdeki arka kapı diplomasisi ile Çin-ABD diplomatik ilişkilerin kurulmasında önemli rol oynamıştı.

Kissinger’ın bu hafta Çin’e yaptığı ziyaret, insan haklarından ticarete ve ulusal güvenliğe kadar bir dizi konuda anlaşmazlık yaşayan Washington ve Pekin arasında yakınlaşma çağrısında bulunmasına sahne oldu.

1970’lerde ABD’nin komünist Çin ile bağlar kurmasında merkezi bir rol oynayan Kissinger yıllar boyunca ülkenin liderleriyle yakın temasını sürdürdü. Kissinger 1971 yılında komünist Çin ile ilişkiler kurmak amacıyla gizlice Pekin’e uçmuştu. Bu gezi, hem Soğuk Savaş’ı yumuşatmak hem de Vietnam Savaşı’nı sona erdirmek için yardım isteyen eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın dönüm noktası niteliğindeki ziyaretine zemin hazırlamıştı.

Nobel Barış Ödülü sahibi Kissinger, görevinden ayrıldığından bu yana Çin konusunda iş dünyasına danışmanlık yaparak zenginleşti ve ABD politikasında şahin bir dönüşe karşı uyarılarda bulundu. Kissinger’ın bu haftaki gezisi ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in son ziyaretlerini takip etti. Kissinger, son yıllarda ABD ile Çin arasında ilişkilerde yaşanan gerilimlerin askeri cepheleşmeye ve yeni bir soğuk savaşa dönüşmesinin “felaket sonuçları olacağına” dair uyarılarıyla gündeme geliyor.

Kaynak: Artı Gerçek