fbpx

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF): Julian Assange serbest bırakılmalı!

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ABD’ye iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Julian Assange için ABD’de bir haftalık eylem düzenliyor.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), her an ABD’ye iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan WikiLeaks yayıncısı Julian Assange için ABD’de bir haftalık eylem düzenliyor.

Kampanya kapsamında bir RSF tırı, bugün ABD’nin başkenti Washington’da bulunacak, “#FreeAssange/Assange’a Özgürlük” çağrısı için kamuoyu desteğini sağlamaya çalışacak. Güzergahları arasında Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı, Kongre binası, Britanya ve Avustralya Büyükelçilikleri de bulunan tırdan, Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi ve burada yargılanmasının, gazetecilik ve kamuoyunun habere erişim hakkı üzerinde oluşturabileceği tehlikelere dikkat çeken mesajlar yayımlanacak.

ABD’NİN IRAK’TAKİ KATLİAMI YAYIMLANACAK

Araçtan, WikiLeaks aracılığıyla yayımlanan “Collateral Murder” isimli, ABD’nin Irak’taki katliamlarını içeren bir videonun kesitleri de yayımlanacak. Bu kesitlerden birinde, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD’ye ait Apache askeri helikopterinden yapılan saldırıda, iki Reuters muhabiri olmak üzere en az 12 sivilin öldürülmesi gösteriliyor. Söz konusu video, Washington’a Julian Assange’ın kamu yararı olan ve tüm dünyada gazeteciliği besleyen son derece önemli bilgileri yayımladığı için yargılandığını hatırlatacak.

“ASSANGE SERBEST BIRAKILMALI”

RSF Kampanyalar Direktörü Rebecca Vincent, ABD’de gerçekleşecek bir haftalık eylem dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Julian Assange Britanya’dan her an ABD’ye iade edileceği için alarm veriyoruz. 12 yıl boyunca hedef alındıysa da kaderi henüz belli değil. ABD’li siyasi karar vericiler hâlâ, bu dosyada farklı bir yol izleyebilir, gazetecilik ve medya özgürlüğü lehinde tutum sergileyebilirler. Biden Yönetimi’ne son derece acil bir çağrımız var: Tüm suçlamalara son verilmeli, dosya kapatılmalı ve Assange serbest bırakılmalıdır!” dedi.

Vincent ayrıca, RSF’nin ABD ekibiyle birlikte, yasa yapıcılar, Biden yönetimine bağlı üyeler ve diğer paydalarla bir araya gelecek, konunun önemine vurgu yapacak ve dosyaya ilişkin tedbir ile önlemleri gündeme getirecek.

RSF’nin ABD Birimi İcra Direktörü Clayton Weimers da, RSF’nin seslerin güçlü çıkması için eyleme geçtiğini belirterek, “Julian Assange, kamu yararı bulunan bilgi yaydığı için yargılanmamalıdır, ne ABD’de ne de başka bir yerde tek bir günü hapiste geçirmemelidir. Biden Yönetimi, dosyayı kapatıp gecikmeksizin Assange’ı serbest bırakarak medya özgürlüğünün savunulmasına öncülük etmelidir” dedi.

İADE EDİLİRSE 175 YIL HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAK

Assange ABD’ye iade edilirse, 2010 yılında, hak ihlalleri ve savaş suçlarına da işaret eden yüz binlerce gizli belgenin WikiLeaks’te yayımlanmasıyla bağlantılı olarak, 18 suçlama karşılığında 175 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

ABD, RSF’nin 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke içerisinde 45. sırada yer alıyor.