fbpx

‘Unabomber’ lakapalı Ted Kaczynski’nin intihar ettiği ortaya çıktı

Paylaş

ABD’de en fazla bombalı saldırı gerçekleştiren kişi olarak bilinen ve cumartesi günü hücresinde hareketsiz hâlde bulunan Ted Kaczynski’nin intihar ettiği açıklandı. 81 yaşındaki Kaczynski, ileri evre kanser hastasıydı.

Artı Gerçek – Konuya aşina dört kaynağın ABD merkezli Associated Press’e verdiği bilgiye göre, cezaevindeki hücresinde hareketsiz hâlde bulunan ve kaldırıldığı hastanede ölen “Unabomber” lakaplı 81 yaşındaki matematikçi ​​​​​Ted Kaczynski intihar etti. 1996’da tutuklanana kadar yaklaşık 20 yıl boyunca aranan fakat bir türlü yakalanamayan Kaczynski, ABD’de en fazla bombalı saldırı gerçekleştiren kişi olarak biliniyordu.

İLERİ EVRE KANSER HASTASIYDI

İleri evre kanser hastası olan 81 yaşındaki Kaczynski, cumartesi günü yerel saatle 12.30 sıralarında Kuzey Karolina, Butner’daki federal tıp merkezindeki hücresinde hareketsiz hâlde bulundu. AP’ye konuşan kaynaklar, acil müdahale ekiplerinin elektro şokla kalp masajı yaparak bir süreliğine hayata döndürdükleri ‘Unabomber’ın daha sonra hastanede öldüğünü söyledi.

1978 ile 1995 yılları arasında üç kişinin ölümüne ve 23 kişinin yaralanmasına sebep olan 16 bombalı eylem gerçekleştiren Kaczynski, mayıs 1998’den bu yana, dört defa çarptırıldığı müebbet hapse ek olarak 30 yıllık cezasını çekmek üzere Colorado, Florence’daki yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuluyordu.

GAZETELERE MANİFESTO GÖNDERMİŞTİ

Kaczynski, 1995 yılında FBI tarafından “Unabomber” olarak tanımlanmadan önce gazetelere el yazısıyla “Endüstriyel Toplum ve Geleceği” başlıklı bir manifesto göndermiş ve manifestonun yayınlanmaması halinde eylemlerinin devam edeceğini belirtmişti. FBI’ın okuyuculardan yazarı teşhis edebilecekler olabileceği değerlendirmesiyle The New York Times ve Washington Post 35 bin kelimelik manifestoyu yayınlamıştı. Kaczynski, aile üyelerinin kendisinden şüphelenerek FBI ile temasa geçmesinin ardından 3 Nisan 1995’te Montana’daki kulübesinde yakalanmıştı.

TED KACZYNSKİ KİMDİR?

Kaczynski 1942 yılında Chicago’nun banliyölerinden birinde dünyaya geldi.1978–1995 yılları arasında 16 ayrı bombalı saldırıda bulundu, toplamda üç kişinin ölümüne, 23 kişinin yaralanmasına neden oldu. Peşine düşen FBI, ilk hedefleri üniversiteler ve havayolu şirketleri olduğundan, “University and Airline Bomber”ın kısaltması olarak onu Unabomber ismiyle anmaya başladı.

ABD’li matematikçi, anarşist teorisyen ve eylemci Ted John Kaczynski, Berkeley Üniversitesi’ndeki yardımcı profesörlük görevinden istifa ettikten sonra Montana’ya yerleşerek ormanın içinde bir kulübede yaşamaya başladı ve yaşamını tamamen kendi kendine sürdürmenin yollarını aradı. Ancak endüstriyel gelişmenin yaşam alanını gittikçe daha çok daralttığını ve çevresindeki doğanın sürekli olarak tahrip edildiğini gözlemlemesi sonucu önce ufak tefek sabotaj eylemlerine, daha sonra ise kararlı ve planlı bombalı saldırılar gerçekleştirmeye yöneldi.

HAYATININ GEÇTİĞİ YERLERDE EYLEMLER GERÇEKLEŞTİRDİ

FBI raporlarına göre, 16 yaşında Harvard’a giren Kaczynski, Michigan Üniversitesinde matematik doktorası yapmıştı. Kaczynski, eylemlerini hayatının geçtiği yerlerde gerçekleştirmişti. Üniversite görevlilerine bombalı paketler gönderen Kaczynski, ilk bombalama eylemini büyüdüğü şehir olan Chicago’da yapmıştı. Kaczynski, iki bomba patlattığı Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de ders vermişti.

Hava yolu yetkililerine bombalı paketler göndererek ve havalimanlarına bomba yerleştirerek güvenlik protokollerinin yeniden yazılmasına neden olan Kaczynski’ye FBI tarafından üniversite ve hava yolları bombacısı anlamına gelen “Unabomber” lakabı takılmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek