fbpx

George Soros vakıfları ve servetinin kontrolünü oğluna devretti

Paylaş

Açık Toplum Vakıfları ile tanınan ABD’li milyarder finansçı George Soros 25 milyar dolarlık servetinin kontrolünü oğlu Alex Soros’a devretti. Alex Soros verdiği bir röportajda ailenin ABD’li sol eğilimli siyasilere destek vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Macaristan doğumlu ABD’li milyarder finansçı George Soros 25 milyar dolarlık servetinin kontrolünü oğlu Alex Soros’a devretti. ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine konuşan baba Soros oğlunun bunu “hak ettiğini” söyledi.

ABD’de Demokrat Parti’nin en büyük bağışçılarından biri olan George Soros 1990’lı yıllardan bu yana ailenin servetini onlarca ülkede Açık Toplum Vakıfları aracılığıyla demokrasiyi geliştirmek üzere harcadı ancak 92 yaşındaki eski risk fonu yöneticisinin son yıllarda daha fazla anti-semitik komplo teorileri ile gündeme geldi.

37 yaşındaki tarih mezunu Alex, George Soros’un beş çocuğunun en küçüğü. Alex, aile ve hayır kurumu için 25 milyar doları yöneten Soros Fund Management’ın yatırım komitesinde oturan tek aile üyesi. Alex, Aralık ayında Açık Toplum Vakıfları’nın (OSF) başkanlığını devralmıştı. Genel olarak aynı siyasi görüşleri paylaşsalar da, Alex Soros Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada babasından “daha politik” olduğunu ve eski Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönem için aday olma girişimine karşı kampanya yürüteceğini söyledi. Alex Soros, “Siyasete para yatırmamayı ne kadar çok istesem de, karşı taraf yaptığı sürece biz de yapmak zorunda kalacağız” dedi. Gazeteye verdiği demeçte, “Bizim tarafımız daha vatansever ve kapsayıcı olma konusunda daha iyi olmalı. Birinin Trump’a oy vermesi onun kaybolmuş veya ırkçı olduğu anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

George Soros kimdir?

George Soros, çocukken 1944-45’te Nazi işgalinin dehşetini yaşadığı Macaristan’da doğdu. Ailesi, hayatta kalabilmek için Yahudi kimliğini gizledi. Savaştan sonra Londra’ya gitmek üzere Macaristan’dan ayrıldı, daha sonra New York’a taşındı ve burada risk fon faaliyetleriyle milyarlarca dolar kazandı.

1992’de İngiliz sterlininin düşeceğini doğru bir şekilde tahmin ederek 1 milyar dolar kazandıktan sonra İngiltere’de ün kazandı. Eski Sovyet bloğunda daha demokratik hükümetlerin kurulmasının önünü açan Berlin Duvarı yıkılınca, süreci desteklemek için Açık Toplum Vakıfları’nı (OSF) kurdu. OSF şu anda 120’den fazla ülkede liberal amaçları, eğitim kuruluşlarını ve insan haklarını desteklemek için yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyor.

Kaynak: Artı Gerçek