fbpx

7 milyar ABD doları servetli Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

Paylaş

İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi hayatını kaybetti. Milyarder iş insanı ve sağcı siyasetçi 86 yaşındaydı.

İtalyan basınının aktardığına göre eski İtalya Başbakanı ve sağ koalisyon iktidarının ortaklarından Forza Italia (FI) partisinin lideri Silvio Berlusconi 86 yaşında öldü. İtalyan basını Berlusconi’nin Milano kentindeki San Raffaele hastanesinde öldüğünü aktardı. Haberin ardından çocuklarının ve aile üyelerinin hastaneye gittiği ifade edildi.

“Bunga bunga partileri” ve adının karıştığı diğer skandallarla tanınan 86 yaşındaki milyarder medya kralı, son yıllarda sağlık sorunlarıyla boğuşuyordu. 5 Nisan ile 19 Mayıs arasında 45 gün boyunca akciğer enfeksiyonu tedavisi gören ve aynı zamanda kronik lösemi teşhisi bulunan 86 yaşındaki Berlusconi, 9 Haziran’da yeniden hastaneye yatırılmıştı.

Berlusconi, 2016’da büyük bir kalp ameliyatı geçirmiş ve sonrasında prostat kanserini atlatmıştı. 2020’de COVID-19’a yakalandıktan sonra sağlık durumu kötüleşen Berlusconi, defalarca hastaneye kaldırıldı. Covid-19 nedeniyle 2020’de 11 gün hastanede yatan Berlusconi, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bir kez daha paçayı kurtarmış gibiyim” diyerek doktorlar sayesinde ‘hayatının en zor çilesi’ diye tanımladığı hastalığı yenebildiğini söylemişti.

İtalya’nın en uzun süre başbakanlık yapan ismiydi

İtalya’da iş insanı ve medya patronuyken 1994’te siyasete atılan bir isim olan Berlusconi, “1994-2011 döneminde 4 ayrı hükümete liderlik ederek, toplamda en uzun süre başbakanlık yapan isim” olmayı başarmıştı. 2013’te vergi kaçırdığına hükmedilen bir davada aldığı mahkumiyet nedeniyle o dönem İtalya parlamentosunun üst kanası Senato’dan ihraç edilen ve 6 yıl siyaset yasağı getirilen Forza Italia Partisi lideri Berlusconi, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ ittifakla yaptığı koalisyon sayesinde 9 yıl aradan sonra Ekim 2022’de yeniden Senato’da partisinin sırasına dönmüştü.

Berlusconi 1986-2017 döneminde de İtalya Birinci Futbol Kulübü (Serie A) Milan’ın başkanlığını yapmıştı. Silvio Berlusconi, Milan’a yaptığı yatırımlarla kırmızı-siyahlı kulübün hem İtalya’da hem Avrupa’da önemli başarılar elde etmesinde büyük rol oynamıştı. Berlusconi, başbakanlık yaptığı dönemde sık sık hakkındaki seks skandalları ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmiş, aldığı cezalar ve yaptığı açıklamalarla İtalyan siyasetine damga vurmuştu.

Bilal Erdoğan’ın nikah şahidiydi

Berlusconi’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilişkileri de iyiydi. Silvio Berlusconi bir zamanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “En yakın dostum” diye tanımlıyordu. Berlusconi 2003 yılında Bilal Erdoğan’ın nikah şahitliğini yapmış, 2018 yılında da seçimi kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yemin törenine bizzat katılmıştı.

Ölümünün ardından kim ne dedi?

İtalya Savunma Bakanı Guido Corsetto Berlusconi’nin ölümünün ardından “Büyük, büyük bir üzüntü. Büyük bir adam olduğu için büyük bir boşluk bırakıyor… Onu çok sevdim. Elveda Silvio” dedi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban Berlusconi’ye “Büyük savaşçı gitti” sözleriyle veda ederken, Berlusconi’nin uzun süreli müttefiki ve İtalya Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani “Muazzam bir üzüntü. Sadece teşekkürler Başkan, teşekkürler Silvio” ifadelerini kullandı.

İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini “Bugün büyük bir İtalyan bize veda ediyor. Tüm alanlarda, her açıdan, emsalsiz, gelmiş geçmiş en büyüklerden biri. Ama her şeyden önce, bugün harika bir arkadaşımı kaybediyorum. Yıkıldım ve nadiren ağlarım, bugün o günlerden biri” dedi.

AB Ekonomi Komiseri ve Eski İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ise “Silvio Berlusconi’nin ölümüyle birlikte son yıllarda İtalya’da derin bir iz bırakan bir lider vefat etmiş oldu.. Bugün herkes için bir taziye, ailesine ve Forza Italia topluluğuna yakınlık zamanıdır” ifadelerini kullandı.