fbpx

G7’de kömürden vazgeçme konusunda anlaşma yok

Paylaş

G7 ülkeleri kömür yakıtlı santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirlenmesinde anlaşamaya varamadı.

G7 olarak anılan dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülkenin yönetimi iklim krizine karşı verdikleri taahhütleri ertelemeyi sürdürüyor. Ülkeler, kömür yakıtlı santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirlenmesinde anlaşamaya varamadı.

G7 Enerji ve İklim Bakanları, Japonya’nın dönem başkanlığında, ülkenin en kuzeyindeki Hokkaido’nın Sapporo kentinde bir araya geldi. İki gün süren görüşmeye ilişkin yayımlanan ortak bildiriye göre G7 bakanları, kömür yakıtlı santrallerin kademeli olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirleyemedi.

VAATLERE DEVAM

Kömürde anlaşamayan ülkelerin bildirisinde yine büyük taahhütler gündeme geldi.

Bildiride, “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü” oluşturulması taahhüdü yeniden teyit edildi.

Enerji sistemlerinde en geç 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması amacıyla, azaltılamayan fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılması taahhüt edildi.

Araç stoku kaynaklı karbon emisyonlarını, 2000 yılı oranına kıyasla, 2035’e kadar ya da daha önce, en az yüzde 50 oranında toplu olarak azaltılmasında mutabık kalındı.

Doğal gaz tüketiminin azaltılması ihtiyacı vurgulanırken, bu sektöre yapılacak yatırımların, potansiyel enerji açıklarının giderilmesine yardımcı olabileceği de belirtildi.

“Yenilenebilir enerjiler” tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde artırılacağı ve 2030’a kadar açık deniz rüzgar kapasitesinin 150 gigavata kadar çıkarılması sözü verildi.

Kaynak: Evrensel