fbpx

Basel’de depremzedelerle dayanışma yemeği düzenlendi

Paylaş

Basel’de depremzedelerle dayanışma yemeği düzenlendi

Türkiye ve Suriye’deki depremin ardından İsviçre’de yaşayan gönüllü insanların bir araya gelerek kurduğu Solidaritätsbrücke (Dayanışma Köprüsü) inisiyatifinin deprem mağdurları için düzenlediği dayanışma yemeği Basel’de yapıldı.

Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremde açıklanan resmi rakamlara göre 40 binin üzerinde insan hayatını kaybederken milyonlarca insanında hayatı olumsuz etkilendi. Devletin yetersiz kaldığı ve yardım götüremediği depremzedelerle ilgili yurtiçinde ve yurtdışında sivil inisiyatiflerin, gönüllü bireylerin dayanışma çalışmaları sürüyor.

Solidaritätsbrücke deprem bölgeleriyle ilişkide

Asil Keskin, Solidaritätsbrücke

Depremin ardından İsviçre’de gönüllülerin bir araya gelerek kurduğu Solidaritätsbrücke, Bern’de düzenlediği kahvaltının ardından bu kez Basel’de dayanışma yemeği düzenledi. Çok sayıda insanın katıldığı yemekte Solidaritätsbrücke adına Almanca konuşma yapan Asil Keskin, dayanışma vurgusu yaparak, yemeğin gelirlerinin tamamının devlet kurumlarına değil, doğrudan depremzedelere gideceğini belirtti.

Çok büyük bir bölge ve nüfusun depremden etkilendiğine dikkat çeken Asil Keskin, depremzedelerin yaşadığı mağduriyetin kısa sürede giderilmesinin çok mümkün olmadığını belirterek Solidaritätsbrücke’nin uzun vadeli dayanışma çalışmaları da planladığını söyledi.

Asil Keskin konuşmasında yapılacak dayanışmanın doğrudan depremzedelere ulaştırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak bunun için sahada çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin, kriz koordinasyonlarının muhatap alınması gerektiğine dikkat çekti. Solidaritätsbrücke olarak sahada çalışma yürüten organizasyonlarla iletişimde olunduğu belirtildi.

Solidaritätsbrücke İnisiyatifi olarak bağış kampanyasını Basel’de kurulan “Solidaritätsaktion für Erdbebenopfer in der Türkei/Syrien” Derneği üzerinden yürüteceklerini belirten Asil Keskin, temel prensiplerde ortak düşündüklerini söyledi.

Fahriye Usta: Dayanışma yaşatır!

Fahriye Usta, Solidaritätsaktion für Erdbebenopfer in der Türkei/Syrien

Depremin hemen ardından Basel’de kurulan “Solidaritätsaktion für Erdbebenopfer in der Türkei/Syrien” Derneği’nin başkanı Fahriye Usta bu süreçte doğrudan ve hızlı dayanışmanın çok önemli olduğunu belirterek toplanan yardımları dernekleri aracılığıyla en hızlı şekilde depremzedelere ulaştıracaklarını söyledi. İsviçre Federal Milletvekili Sibel Arslan, Atilla Toptaş, Seyhan Karakuyu, Serpil Şahin, Nuray Ateş Tekdemir’in yönetiminde olduğu Solidaritätsaktion bağışlar için bir banka hesabı oluşturarak bireysel ve kurumsal dayanışma kampanyası sürdürmeye devam ediyor.

Tuncay Yılmaz: Kader değil katliam!

Solidaritätsbrücke adına konuşan Tuncay Yılmaz, Siyasal iktidarın ihmaller ve yolsuzluklar zinciri sonucu oluşan büyük katliamı “Kader” diyerek hesap vermekten kaçmaya çalıştığını belirterek, iktidarın devletin olanaklarını deprem bölgelerine sevk etmekten imtina ettiğini vurguladı. Başta bilim insanları olmak üzere HDP ve diğer muhalefet güçlerinin uzun zamandır iktidarı depreme yönelik önlem alınması ve gerekli hazırlıkların yapılması konusunda uyarasına rağmen, iktidarın tüm uyarları kulak arkası ettiğini söylen Yılmaz, bu katliamın baş sorumlusunun Erdoğan olduğunu belirtti.

Devletin enkaz altında kaldığını söyleyen Yılmaz, bu çapta bir doğal afet için hemen toplumsal seferberlik ve Afet bölgesi ilan edilmesi gerekirken, deprem bölgesinde OHAL ilan edildiğini belirtti.

Tuncay Yılmaz hüznün ve öfkenin iç içe geçtiğini işaret ederek, bu duyguların toplumsal dayanışmaya ve örgütlü mücadeleye yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tuncay Yılmaz, Solidaritätsbrücke

Hatay Deprem Dayanışması’ndan canlı bağlantı

Etkinliğe Hatay’dan canlı olarak bağlanan Samandağ Deprem Dayanışması temsilcisi Cansel Aslan ve Serinyol Deprem Dayanışması temsilcisi Mert Aslanyürek deprem bölgesindeki durumu ve çalışmalarını aktardı. Her iki temsilci de devletin depreme müdahalede yetersizliğini ve gecikmesini vurgularken, halkın ve deprem dayanışması gönüllülerinin ilk günden itibaren organize ve istikrarlı bir çalışma yürüttüğünü belirttiler.

Cansel Aslan Samandağ’ın önemli bölümünün yıkıldığını ya da yaşanılamaz hale geldiğini söyleyerek insanların soğuk hava koşullarında çadırsız bir şekilde sokakta kaldıklarına dikkat çekti. Mert Aslanyürek de hem Antak Merkez’de, hem Serinyol’daki durumun da benzer olduğunun altını çizerek depremin üzerinden 13 gün geçmiş olmasına rağmen AFAD, Kızılay ya da devletin her hangi bir kurumunun çadır temin edememiş olmasının normal olmadığını vurguladı.

Mert Aslanyürek – Serinyol Deprem Dayanışması / Cansel Aslan – Samandağ Deprem Dayanışması

Arap Alevi ve Hristiyan nüfusun yoğun yaşadığı bölgede demografik yapının değiştirilmek istendiğine dikkat çeken temsilciler, Hatay halkı olarak şehirlerini, yaşam yerlerini terk etmemekte kararlı olduklarını vurguladılar.

Dayanışma yemeğinin gerçekleştiği salonda yoğun bir duygusallık ve dayanışma ruhu hakimdi. Solidaritätsbrücke düzenlediği iki etkinlikle 200 bin TL’nin üzerinde bağış topladı.

Solidaritätsbrücke Kimdir?

Solidaritätsbrücke kurulması sebebiyle ilgili yaptığı açıklamada; “6 Şubat 2023 Pazartesi günü Türkiye-Suriye sınır bölgesinde bir gün arayla Richter ölçeğine göre 7.7 ve 7.5 büyüklüğünde iki yıkıcı deprem meydana geldi. Aralarında büyük sanayi şehirlerinin de olduğu depremden etkilenen 10 ilin yüzölçümü 108.812 kilometrekare; İsviçre, Avusturya, Hollanda, Belçika, Danimarka gibi ülkelerden daha büyük. Deprem bölgesinde son yıllarda Suriye ve Afganistan’dan gelen ve bu illere yerleşen 2 milyon mülteci dahil olmak üzere toplam 13,5 milyonluk bir nüfus yaşıyor.  Deprem Suriye’nin kuzeyindeki Halep, Lazkiye ve İdlib şehirlerini de vurdu. Hastaneler ve diğer hayati altyapı dahil olmak üzere binlerce bina çöktü. Ölü ve yaralı sayısı hızla artıyor. Ölü sayısının 150 bine kadar çıkacağı tahmin ediliyor.  Yaklaşık 350 bin ev kullanılamaz durumda. Bu da yaklaşık bir milyon kişinin evsiz kaldığı anlamına geliyor. Deprem nedeniyle göç etmek zorunda kalacak insan sayısının 5 milyona kadar çıkabileceği söyleniyor. Dolayısıyla uzun vadeli bir dayanışma faaliyetine ihtiyacımız var.

Depremin merkez üssü ağırlıklı olarak Kürtlerin, Alevilerin ve Arapların yaşadığı bir bölge. İsviçre’deki göçmenlerin büyük bir kısmı bu bölgeden geliyor. Türkiye’nin bu bölgeleri normal koşullarda bile devlet tarafından ihmal edildiği için uluslararası acil yardım daha da önem kazanıyor.

Yukarıda açıklanan felaket durumu nedeniyle, İsviçre ve Türkiye/Suriye arasında uzun vadeli bir yardım köprüsü kurmak amacıyla 6 Şubat 2023 tarihinde İsviçre’de “Dayanışma köprüsü inisiyatifi”ni kurduk. Şimdilik Türkiye ve Suriye depremi odaklı çalışıyor olsak da hedefimiz dünyanın neresinde olursa olsun dayanışmaya ihtiyacı olanlarla birlikte çalışabilmek.

İsviçre’nin pek çok kantonunda destekçileri bulunan inisiyatifimiz, deprem mağdurları ile doğrudan dayanışmayı amaçlamaktadır. Bunun için deprem bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.

Dayanışma için sivil toplum kuruluşlarını tercih etmemizin nedeni mevcut siyasi iktidara olan güvensizliğimizdir. Güvensizliğimizin temel nedeni, Erdoğan hükümetinin daha önceki doğal afetlerde toplanan yardım fonlarını (yaklaşık 2 Milyar CHF) gerektiği gibi kullanmamasıdır.

Ayrıca doğrudan deprem bölgesinde çalışan STK’lar depremzedelerle dayanışmamızı daha hızlı ve hedefe yönelik bir şekilde sağlayacaktır.

Uluslararası dayanışma olmadan, dünya tarihinin bilinen büyük kara depremi olarak kabul edilen bu felaketle başa çıkamayız. İşte bu yüzden ‘şimdi dayanışma zamanı’ diyoruz” dedi.

Solidaritätsbrücke etkinliklerini duyurmak www.solibrucke.org web sitesi ve @solibrucke sosyal medya hesaplarını (Twitter, Facebook ve İnstagram) aktif olarak kullanmaktadır.