fbpx

Japon Profesör: Türkiye’deki deprem dünyanın en büyük ‘kara depremlerinden’ biri

Paylaş

Bilim insanları Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin olağandışı bir felaket olduğunu belirtiyor. Japonya’nın Tohoku Üniversitesi’nden Profesör Shinji Toda, pazartesi günkü depremlerin “karadaki en büyük depremlerden” biri olduğunu söyledi.

Japonya’nın Tohoku Üniversitesi’ndeki Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Shinji Toda, Türkiye ve Suriye’de pazartesi günü meydana gelen ve iki ülkede binlerce kişinin ölümüne neden olan Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri Asahi Shimbun gazetesine değerlendirdi. Japon deprem uzmanı Profesör Shinji, Kahramanmaraş merkezli depremlerin dünyada karada meydana gelen en büyük depremlerden olduğunu söyledi.

Röportajda “Beklenmedik büyük bir depremdi” ifadesini kullanan Shinji Türkiye’deki sarsıntıların, dünyada karada meydana gelen en büyük depremlerden olduğunu vurguladı.

Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Arap Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki sınırda yer aldığına işaret eden Shinji, “depremin büyüklüğüne ek olarak, merkez üssünün yüzeye yakınlığının da büyük hasara neden olduğunu” kaydetti.

Shinji, depremin ortaya çıkardığı enerji miktarının, 1995 Büyük Hanşin Depremi ve 2016 Kumamoto Depremleri’nin 10 katından fazla olduğunu vurguladı.

17 Ocak 1995 tarihinde Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğündeki Hanşin depreminde çoğu Kobe kentinde 6 binden fazla kişi ölmüştü. 2016 Kumamoto Depremileri’nde ise (7,0 ve 6,2) 50 kişi ölmüş, 3 binden fazla kişi yaralanmıştı.