Son yıllarda Türkiye’den Avrupa ülkelerine yönelik göç tavan yaptı. Kalifiye işçi alımının yanı sıra Avrupa ülkelerine iltica yoluyla gelen binlerce Türkiyeli mevcut. Avrupa’ya yerleşenler de 14 Mayıs’ta Türkiye’de gerçekleşecek genel seçimlerde oy kullanabilecekler. Bu konuya ilişkin bazı temel bilgileri derledik.
İkametgah kaydı
Yurtdışında ikamet eden yurttaşlar, en yakın Türkiye Konsolosluğu’na başvurarak ikametgah kayıtlarını yaşadıkları ülkeye almak zorundalar. İkametgah kaydı olan yurttaşların seçmen kütüğüne kaydı otomatik olarak yapılmaktadır. Seçim dönemi yaklaştığında https://www.ysk.gov.tr/ysk/YurtDisiSecmenSorgu.html linki üzerinden seçmen kütüğüne kaydınız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
İkametgah kaydı için bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğa şahsen başvurabilirsiniz veya “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu-B (ön ve arka sayfa)” sitesinden indirdiğiniz formu kimlik fotokopiniz ile birlikte bağlı bulunduğunuz konsolosluğa gönderebilirsiniz.
İkametgah kaydınızı YSK’nın seçim süresini açıklamasından sonra belirli bir tarihe kadar yaptırabilmeniz mümkündür. Ancak çok zaman geçmeden yapmanız tavsiye edilir.
Gümrük kapılarında oy kullanımı
Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, yurtdışı seyahatine gitmesi durumunda havalimanlarında kurulan sandıklarda oy kullanabilirler.
Yurtdışında oy kullanma süresi
Yurtdışında oy kullanımı seçim gününden önceki haftalarda yapılmaktadır. Kesin süresi YSK’nın listeleri asmasından sonra belirlenecek olmakla birlikte yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları verilen süre içinde bağlı bulundukları konsolosluğa giderek oy kullanabilecekler.
Oy kullanırken yanınızda Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmiş geçerli bir kimlik belgesi bulunması yeterlidir. T.C. Kimlik Kartı bu durumda yeterli olacaktır. Pasaport göstermeniz gerekmez.
Sığınma başvurusu yapmış olanlar oy kullanabilir mi?
Başkonsolosluklara adres beyanı yapmış ve geçerli kimlik kartı olan herkes – şayet seçmen kütüğüne kaydı yapılmış ise- oy kullanabilmektedir. Sığınma başvurusunda bulunmak Türkiye Başkonsolosluğu’nun yetkileriyle alakalı değildir. Elbette Cenevre Sözleşmesi’ne istinaden sığınma başvurucularının yasal olarak kendi ülkelerinin resmi kurumlarıyla kontağa girmemesi gerekmektedir. Ancak bugüne kadar fiili olarak sığınmacı veya mültecilerin konsolosluklarda işlem yapmaları başvuru süreçleri için bir sorun teşkil etmemiştir.